Wykonanie

O tym cieście dzieci powinny śpiewać 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Pasują do niego ABSOLUTNIE wszystkie
owoce, włączając mrożone. Ciasto jest miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie ; nie jest również nowością, przynajmniej dla części z Was. Kluczem dobrego wypieku są tutaj ubite na sztywno
białka z
cukrem, jak na
biszkopt. Efekty jednak potrafią zachęcić, zwłaszcza osoby początkujące w kuchni, do dalszych eksperymentów :-).Jest to przepis, który miałam kiedyś na blogu, ale go usunęłam.. dość dawno temu, jak jeszcze MW były na platformie Bloxa. Często (do tej
pory!) pytacie o ten przepis w mailach (wtedy ciasto było w wersji z
rabarbarem).. postanowiłam je reaktywować.Składniki:4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki
oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego
masła1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego500 - 600 g dowolnych
owoców (u mnie
truskawki)*
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Do misy miksera wbić
białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać
żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać
olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.Do tak przygotowanej piany dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć
owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie -
truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto wystudzić, oprószyć
cukrem pudrem. Podawać np. z
budyniem.* Postępowanie z
mrożonymi owocami: dodajemy ich maksymalnie 500 g, nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania. Oprószamy je
mąką pszenną. Ciasto z
owocami mrożonymi będzie się piekło dłużej niż takie samo ciasto z
owocami świeżymi.Smacznego :-).

