ßßß
O tym cieście dzieci powinny śpiewać 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Pasują do niego ABSOLUTNIE wszystkie owoce, włączając mrożone. Ciasto jest miękkie, puszyste, nie za słodkie i lekkie ; nie jest również nowością, przynajmniej dla części z Was. Kluczem dobrego wypieku są tutaj ubite na sztywno białka z cukrem, jak na biszkopt. Efekty jednak potrafią zachęcić, zwłaszcza osoby początkujące w kuchni, do dalszych eksperymentów :-).Jest to przepis, który miałam kiedyś na blogu, ale go usunęłam.. dość dawno temu, jak jeszcze MW były na platformie Bloxa. Często (do tej pory!) pytacie o ten przepis w mailach (wtedy ciasto było w wersji z rabarbarem).. postanowiłam je reaktywować.Składniki:4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówpół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła1,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego500 - 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)*cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie - truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Podawać np. z budyniem.* Postępowanie z mrożonymi owocami: dodajemy ich maksymalnie 500 g, nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania. Oprószamy je mąką pszenną. Ciasto z owocami mrożonymi będzie się piekło dłużej niż takie samo ciasto z owocami świeżymi.Smacznego :-).
