Wykonanie

Mieliśmy ochotę na coś wykwintnego. I coś z
gruszkami. I wyjątkowo bez
czekolady, która tak bardzo do nich pasuje. Ten przepis z "Everyday desserts" spełniał te wszystkie warunki. Ciasto jest kruche i delikatne zarazem, wilgotne od
owoców. Wydaje się pracochłonne, tak naprawdę trzeba tylko zorganizować wszystkie składniki, dalej już idzie prosto ... ;)Składniki na ciasto:280 g
mąki pszennejszczypta
soli100 g
cukru pudru115 g
masła, pociętego w małe kawałki1
jajko1
żółtkokilka kropel ekstraktu
waniliowego2 - 3 łyżeczki zimnej
wodyMąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schładzać w lodówce przynajmniej godzinę.Składniki na nadzienie:4 łyżki
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowego60 g
ciastek amaretti, pokruszonych (można kupić lub upiec samemu - przepis poniżej)60 - 70 dag
gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi1 łyżeczka
cynamonu80 g
rodzynek2 - 3 łyżki
brązowego cukrucukier puder, do oprószenia3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm (u mnie forma do brownies). Rozsmarować na całości
dżem, na
dżem wysypać pokruszone
ciastka.
Gruszki pokroić cieniutko, rozłożyć równo na ciastkach. Posypać
cynamonem, następnie
rodzynkami, na końcu
brązowym cukrem.Z 1/4 pozostałego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, rozłożyć ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku.Piec około 50 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykryć od góry folią aluminiową.Smacznego :)
