Wykonanie

Wspaniałe owsiane
ciasteczka z dodatkiem
dyniowego puree. Mięciutkie w środku i lekko ciągnące od
płatków owsianych, aromatyczne, a dodatek
suszonej żurawiny to przysłowiowa kropka nad 'i'.
Cynamonowy lukier jest niekonieczny, ale dopełnia smak
ciastek. Ciężko się od nich oderwać!Składniki na 20 - 24 sztuki:220 g
płatków owsianych100 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu150 g jasnego (miałkiego)
brązowego cukru (lub mniej)120 g
masła, roztopionego150 g puree z dyni*1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii80 g
suszonej żurawinyW naczyniu umieścić pierwsze 6 suchych składników i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia
płatków. Po tym czasie sprawdzić konsystencję ciasta - jeśli będzie suche dodać 1 - 2 łyżki puree z dyni, jeśli zbyt mokre - poczekać jeszcze dłużej lub dosypać 1 - 2 łyżki
płatków owsianych.Po tym czasie z ciasta formować kulki o wadze około 30 g każda. Układać na blaszce wyłożonej na papierem do pieczenia i spłaszczać łyżką (
ciastko nie powinno być zbyt cienkie by po upieczeniu nie było twarde).Piec w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez około 15 - 17 minut w zależności od grubości
ciastek.
Ciastka powinny się zarumienić na brzegach i od
spodu. Wyjąć i przełożyć na metalową kratkę, do wystudzenia.
Cynamonowy lukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 - 3 łyżki wrzącej
wody3/4 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć przy pomocy grzbietu łyżki. Polukrować
ciasteczka.Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).
