Wykonanie

Musicie być wyrozumiali ponieważ jestem na etapie maksymalnego wykorzystania domowych
śliwek (zresztą nie tylko
śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko
śliwki, ale i
tarta.Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie
płatkami migdałowymi.Ciasto25 dag
mąki pszennej12 dag
masła1
żółtko1 łyżka
brązowego cukruszczypta
soli3 łyżki
wodyNadzienie1 łyżka
cukru pudru75 dag
śliwek węgierek3 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
cynamonugarść
płatków migdałowychSposób1.
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne
masło,
cukier oraz
sól, następnie dołożyć
żółtko oraz 3 łyżki
wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.2.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować
masłem, wylepić
ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać
cukrem pudrem.3.
Owoce poukładać na cieście, posypać
cynamonem,
brązowym cukrem oraz
płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić.

