ßßß
Z okazji zbiżającej się wiosny warto eksperymentować z kolorami :-). Dzisiejsze ciasto drożdżowe w trzech kolorach: zielonym, brązowym i białym. Proste ciasto drożdżowe bez dodatku jajek . W smaku podobne do tradycyjnej chałki, lekko słodka bułka, smaczna po prostu ze świeżym masłem i domowym dżemem. Na kolor ciasta wpłynął dodatek kakao i herbaty matcha, ale nie martwcie się, jeśli nie chcecie specjalnie kupować japońskiej herbaty - zielony kolor można też otrzymać przez zmiksowanie świeżego szpinaku 'baby' z mlekiem (jak w naleśnikach szpinakowych). Można też upiec ciasto z w kolorze żółtym - przez dodanie do mleka kilku nitek szafranu. Polecam!Uwaga: ciasto można w prosty sposób uczynić bezmlecznym - mleko zastępujemy wodą lub mlekiem sojowym/migdałowym/ryżowym, a masło margaryną bezmleczną lub olejem.Składniki na ciasto białe:200 g mąki pszennejszczypta soli40 g drobnego cukru do wypieków120 ml mleka30 g masła, roztopionego4 g drożdży suchych lub 8 g drożdży świeżychMąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Z ciasta, rolując, uformować wałeczek o długości około 60 cm.Składniki na ciasto zielone:200 g mąki pszennejszczypta soli40 g drobnego cukru do wypieków130 ml mleka30 g masła, roztopionego4 g drożdży suchych lub 8 g drożdży świeżych1 łyżka herbaty matcha w proszkuMatcha rozpuścić w mleku, następnie ciasto wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe.Składniki na ciasto brązowe:200 g mąki pszennejszczypta soli40 g drobnego cukru do wypieków130 ml mleka30 g masła, roztopionego4 g drożdży suchych lub 8 g drożdży świeżych1 łyżka kakaoKakao rozpuścić w mleku, następnie ciasto wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe.Wykonanie:Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz, końce podwijając pod spód.Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości 30 cm i szerości 10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następie wyjąć na metalową kratkę.Smacznego :-).
