Wykonanie

Z okazji zbiżającej się wiosny warto eksperymentować z kolorami :-). Dzisiejsze
ciasto drożdżowe w
trzech kolorach: zielonym, brązowym i
białym. Proste
ciasto drożdżowe bez dodatku
jajek . W smaku podobne do tradycyjnej
chałki, lekko słodka
bułka, smaczna po prostu ze świeżym
masłem i domowym
dżemem. Na kolor ciasta wpłynął dodatek
kakao i
herbaty matcha, ale nie martwcie się, jeśli nie chcecie specjalnie kupować japońskiej
herbaty - zielony kolor można też otrzymać przez zmiksowanie
świeżego szpinaku 'baby' z
mlekiem (jak w naleśnikach
szpinakowych). Można też upiec ciasto z w kolorze
żółtym - przez dodanie do
mleka kilku nitek
szafranu. Polecam!Uwaga: ciasto można w prosty sposób uczynić bezmlecznym -
mleko zastępujemy
wodą lub
mlekiem sojowym/migdałowym/ryżowym, a
masło margaryną bezmleczną lub
olejem.Składniki na ciasto białe:200 g
mąki pszennejszczypta
soli40 g drobnego
cukru do wypieków120 ml
mleka30 g
masła, roztopionego4 g
drożdży suchych lub 8 g
drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżych
drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Z ciasta, rolując, uformować wałeczek o długości około 60 cm.Składniki na ciasto zielone:200 g
mąki pszennejszczypta
soli40 g drobnego
cukru do wypieków130 ml
mleka30 g
masła, roztopionego4 g
drożdży suchych lub 8 g
drożdży świeżych1 łyżka
herbaty matcha w proszkuMatcha rozpuścić w
mleku, następnie ciasto wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe.Składniki na ciasto brązowe:200 g
mąki pszennejszczypta
soli40 g drobnego
cukru do wypieków130 ml
mleka30 g
masła, roztopionego4 g
drożdży suchych lub 8 g
drożdży świeżych1 łyżka
kakaoKakao rozpuścić w
mleku, następnie ciasto wykonać w taki sam sposób jak ciasto białe.Wykonanie:Wałeczki o
trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz, końce podwijając pod spód.Ciasto przełożyć do formy keksówki o długości 30 cm i szerości 10 cm wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką pszenną. Przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następie wyjąć na metalową kratkę.Smacznego :-).

