ßßß Cookit - przepis na Chałka trójkolorowa z kruszonką

Chałka trójkolorowa z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja z japońskiej kuchni. Chałka ktora zniknęła z prędkością światła, jest przepyszna, więc wypiek uznałam za bardzo udany. Ciasto jest bardzo delikatne i lekko słodkie, a smaki kakao i zielonej herbaty bardzo dobrze się komponują z ciastem drożdżowym.
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
225 ml ciepłego mleka
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
50 g masła
5 g herbaty zielonej Matcha
5 g k akao
Składniki na kruszonkę:
80 g mąki
40 g masła
35 g cukru
6 g cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy połową letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.
Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą mąkę, cukier, jajko, rozpuszczone masło, sól, dodajemy drożdże, i resztę mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
Jedną mieszamy z herbatą, a drugą z kakao (mieszałam maszynką do chleba ).
Formujemy 3 równe wałki i zaplatamy z nich warkocz. Końce warkocza lepimy i podwijamy pod spód chałki.
Umieszczamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W miedzyczasie szykujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, łączymy z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką . Następnie kruszymy ciasto. Chałki smarujemy rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/chaka-trojkolorowa-z-kruszonka.html