ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych225 ml ciepłego mleka50 g cukru1 jajkoszczypta soli50 g masła5 g herbaty zielonej Matcha5 g k akaoSkładniki na kruszonkę:80 g mąki40 g masła35 g cukru6 g cukru waniliowego1 jajko1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy połową letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą mąkę, cukier, jajko, rozpuszczone masło, sól, dodajemy drożdże, i resztę mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
Jedną mieszamy z herbatą, a drugą z kakao (mieszałam maszynką do chleba ).
Formujemy 3 równe wałki i zaplatamy z nich warkocz. Końce warkocza lepimy i podwijamy pod spód chałki.
Umieszczamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W miedzyczasie szykujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, łączymy z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką . Następnie kruszymy ciasto. Chałki smarujemy rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego :-)