Wykonanie
Kolejna propozycja z japońskiej kuchni.
Chałka ktora zniknęła z prędkością światła, jest przepyszna, więc wypiek uznałam za bardzo udany. Ciasto jest bardzo delikatne i lekko słodkie, a smaki
kakao i zielonej
herbaty bardzo dobrze się komponują z
ciastem drożdżowym.

Składniki:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży lub 8 g suchych225 ml ciepłego
mleka50 g
cukru1
jajkoszczypta
soli50 g
masła5 g
herbaty zielonej Matcha5 g k
akaoSkładniki na kruszonkę:80 g
mąki40 g
masła35 g
cukru6 g
cukru waniliowego1
jajko1 łyżka
mlekaPrzygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru, zalewamy połową letniego
mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą
mąkę,
cukier,
jajko, rozpuszczone
masło,
sól, dodajemy
drożdże, i resztę
mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują
drożdże).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.

Jedną mieszamy z
herbatą, a drugą z
kakao (mieszałam maszynką do
chleba ).


Formujemy 3 równe wałki i zaplatamy z nich warkocz. Końce warkocza lepimy i podwijamy pod spód
chałki.


Umieszczamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W miedzyczasie szykujemy kruszonkę.
Masło rozpuszczamy, łączymy z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
mąką . Następnie kruszymy ciasto.
Chałki smarujemy rozmąconym
jajkiem zmieszanym z łyżką
mleka i posypujemy kruszonką.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego :-)