Wykonanie

Na przywitanie jesieni - mokre ciasto
czekoladowe z
migdałami i
gruszkami. Pachnące, w konsystencji wilgotne, pod wieloma względami podobne do brownies, ale nie tak zwarte.
Gruszki podgotowujemy wcześniej w słodkim
syropie z dodatkiem
cynamonu,
anyżu i
cytryny. W cieście są mięciutkie i z łatwością ustępują pod
naporem widelczyka. Ogonki i część
gruszek wystają ponad ciasto, co dodaje mu uroku :-). Z bardzo
migdałową polewą czekoladową!Gotowane
gruszki:5 dużych
gruszek lub 6 - 7 małych1 litr
wody1 szklanka
cukru1 laska
cynamonu1 gwiazdka
anyżuświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytrynyGruszki obrać ze skórki, od
spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować.
Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu.Do garnka nalać
wodę, dodać
cukier,
przyprawy,
sok z cytryny - zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się
cukru. Do wrzątku włożyć
gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość
gruszek sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - powinien w nie łatwo wchodzić, nie powinny się jednak rozgotować (będą jeszcze pieczone).
Gruszki wyjąć, odsączyć.Składniki na ciasto:150 g
gorzkiej czekolady 70%50 ml
likieru migdałowego Amaretto120 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka100 g zmielonych
migdałów20 g
mąki pszennej1 łyżka
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniaW garnuszku nad parą
wodną umieścić
likier i połamaną
czekoladę. Podgrzewać, do rozpuszczenia się
czekolady, mieszając pod koniec. Powinien powstać gładki sos
czekoladowy. Lekko przestudzić.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać
jajka, w całości, ucierając mikserem po dodaniu każdego
jajka. Dodać roztopioną
czekoladę (może być ciepła), zmiksować do połączenia. Do masy dodać zmielone
migdały oraz
mąkę przesianą z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną.Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. W ciasto, po okręgu, włożyć
gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na
polewę czekoladową z
amaretto:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej60 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%40 ml
likieru migdałowego AmarettoW garnuszku umieścić
śmietanę i
likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Poczekać do lekkiego zgęstnienia polewy, następnie oblać nią wystudzone ciasto.Smacznego :-).

