Chocolate muffins with pearSkładniki.5 małych gruszek1.5 szklanki wody1 laska wanilii200 g cukru4 łyżki kakao100 g czekolady gorzkiej90 g masła100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajkoWykonanie.Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając.Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną.Można dodać trochę soku z cytryny.Wyjąć, odcedzić.Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje.Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać.Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki.Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi lub nie.