ßßß
250 g ugotowanych burakówtabliczka gorzkiej czekoladypół kostki masła300 g cukru3 jajka225 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakaolukier :szklanka cukru pudru2-3 łyżki soku z cytrynyodrobina czerwonego barwnika w proszkuBuraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę.Pojedynczo dodawać jajka ciągle miksując.Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao - zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Ostatni etap to dodanie buraków i roztopionej czekolady, zmiksować.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.Ciasto piec w temp. 180 st.C. przez 40 minut - patyczek po wbiciu powinien być suchy.Kiedy ciasto jest wystudzone można przygotować lukier: cukier puder rozmieszać z sokiem cytryny( konsystencja powinna być lekko lejąca), dodać barwnik (lub można dać wodę w której gotowały się buraki, lukier będzie wtedy fioletowy) i wymieszać.Ciasto odwracam do góry nogami (by mieć płaską powierzchnią na górze) i wylać lukier, ozdobić posypkami.
