Wykonanie
W necie ostatnio pojawił się przepis na ciasto z
burakami. Miałam wątpliwości czy to nie będzie czuć
buraków, chociaż je uwielbiam to do ciasta jakoś nie miałam przekonaniaAle o dziwo nie czuć.Przygotowanie ciasta jest tak proste dziecko sobie z nim poradzi.Wykonie ciasta by Gabi :)Przepis znalazłam u Doroty z moimi małymi zmianami.
Składniki:(temperatura pokojowa)50 g
kakao175 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g drobnego
cukru do wypieków250 g ugotowanych
buraczków, zmiksowanych na puree3 duże
jajka200 g rzepakowego50 g
gorzkiej czekoladyDodatkowo:
cukier puder do oprószenia
masło,
bułka tartaDo miski przesiać
mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia i
cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze zmiksować
buraczki z
jajkami i
olejem na gładkie puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną
czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać
cukrem pudrem.*autorka użyła mniejszej tortownicy więc moje ciasto jest nieco niższe.