ßßß
Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat whisky, a słodka gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem. Cały urok zawarty jest w tych małych, wystających ogonkach :-)W wersji dla dzieci rezygnujemy z whisky, dodajemy natomiast aromat migdałowy.Składniki:ciasto:120g miękkiego masła120g brązowego cukru20g mąki pszennej tortowej1 łyżka kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100g zmielonych migdałów4 jajka L60ml whisky150g czekolady 60% kakaogruszki:7 małych gruszek2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu1szkl cukru1l wodypolewa:100g czekolady 60% kakao1 żółtko1/3 szkl mleka 3,2%1. Gruszki myjemy i obieramy ze skórki pozostawiając przy tym ogonki. Do średniej wielkości garnka 1. 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, gwiazdki anyżu i laskę cynamonu. Całość stawiamy na palniku, a gdy zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie gruszki. Gruszki gotujemy ok 15 minut (do miękkości), a następnie wyciągamy z zalewy i studzimy.
4. Ciasto pieczemy w 180*C przez 50 minut.5. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, a na koniec wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Gorącą polewą smarujemy wystudzone ciasto.SMACZNEGO :-)