Wykonanie

Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto
czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat
whisky, a słodka
gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem
czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem. Cały urok zawarty jest w tych małych, wystających ogonkach :-)W wersji dla dzieci rezygnujemy z
whisky, dodajemy natomiast
aromat migdałowy.Składniki:ciasto:120g miękkiego
masła120g
brązowego cukru20g
mąki pszennej tortowej1 łyżka
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g zmielonych
migdałów4
jajka L60ml
whisky150g
czekolady 60%
kakaogruszki:7 małych
gruszek2 gwiazdki
anyżu1 laska
cynamonu1szkl
cukru1l
wodypolewa:100g
czekolady 60%
kakao1
żółtko1/3 szkl
mleka 3,2%1.
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki pozostawiając przy tym ogonki. Do średniej wielkości garnka 1. 1. Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier, gwiazdki
anyżu i laskę
cynamonu. Całość stawiamy na palniku, a gdy zacznie wrzeć, wkładamy delikatnie
gruszki.
Gruszki gotujemy ok 15 minut (do miękkości), a następnie wyciągamy z zalewy i studzimy.

2. W rondelku umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę z
whisky i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Lekko studzimy. Miękkie
masło i
cukier ucieramy na puch, a następnie wbijamy po 1
jajku i dokładnie miksujemy. Do utartej masy dodajemy lekko przestudzoną
czekoladę i starannie mieszamy. Wsypujemy zmielone
migdały (u mnie były to
migdały zmielone w blenderze na mniejsze kawałki - są wtedy świetnie wyczuwalne z cieście), oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Całość mieszamy za pomocą szpatułki.3. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wystudzone
gruszki wbijamy do ciasta na boki i jedną na środek.
Owoce muszą dotykać dna blachy.

4. Ciasto pieczemy w 180*C przez 50 minut.5. W rondelku rozpuszczamy
czekoladę z
mlekiem, a na koniec wbijamy
żółtko i energicznie mieszamy. Gorącą polewą smarujemy wystudzone ciasto.SMACZNEGO :-)
