Wykonanie
Delikatna, puszysta rolada z najsmaczniejszym kremem
kokosowym. Całe pieczenie to tylko 12 minut! Krem wykonany bez dodatku
żelatyny, na samym
serku kremowym i
śmietance kokosowej. Z wiórkami i
płatkami kokosowymi.. przysłowiowe niebo w buzi :-). Polecam dla lubiących kremowe ciasta i oczywiście -
kokos!Składniki na
biszkopt:3 duże
jajka50 g drobnego
cukru do wypieków40 g
mąki pszennej40 g
skrobi (
mąki) ziemniaczanejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodawać stopniowo
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtku, i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.Przygotować lniany ręczniczek kuchennym, oprószyć drobnym
cukrem.Blaszkę z
ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego
boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.Krem
kokosowy:500 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kokosowej 22%*3/4 szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka
likieru Malibu3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
płatki kokosowe, do posypania
cukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem
kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając
wiórki kokosowe. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.*Zamiast
śmietanki kokosowej można wykorzystać
mleko kokosowe: schłodzone
mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć,
wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gestą
śmietankę kokosową, wykorzystać ją w przepisie.Wykonanie:Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na
biszkopt wyłożyć krem. Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego
boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem, obsypać
płatkami kokosowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).