ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowa rolada kokosowa

Biszkoptowa rolada kokosowa

nazwa

Wykonanie

Delikatna, puszysta rolada z najsmaczniejszym kremem kokosowym. Całe pieczenie to tylko 12 minut! Krem wykonany bez dodatku żelatyny, na samym serku kremowym i śmietance kokosowej. Z wiórkami i płatkami kokosowymi.. przysłowiowe niebo w buzi :-). Polecam dla lubiących kremowe ciasta i oczywiście - kokos!
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g mąki pszennej
40 g skrobi (mąki) ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, i dalej ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie 'siadła'.
Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Przygotować lniany ręczniczek kuchennym, oprószyć drobnym cukrem.
Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem, ciasto przełożyć na lniany ręczniczek kuchenny, usunąć papier do pieczenia. Następnie roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem), odstawić do ostudzenia.
Krem kokosowy:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kokosowej 22%*
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka likieru Malibu
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
płatki kokosowe, do posypania
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieścić w misie miksera i zmiksować, pod sam koniec miksowania dodając wiórki kokosowe. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
*Zamiast śmietanki kokosowej można wykorzystać mleko kokosowe: schłodzone mleko ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna w przepisie). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, wykorzystać ją w przepisie.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Na biszkopt wyłożyć krem. Zwinać w taki sam sposób, jak była zwinięta rolada wraz z ręczniczkiem, czyli wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, obsypać płatkami kokosowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkoptowa-rolada-kokosowa