Wykonanie
Kolejna, po tarcie bounty,
tarta dla sympatyków
kokosowych smaków. Kokosowa
tarta z nadzieniem smakującym jak najlepsze kokosanki :-). Bardziej kremowa w środku, z lekko chrupiącym wierzchem. Pod warstwę
kokosu położyłam warstwę
dżemu truskawkowego, by nie było mdło i nudno ;-). Ozdabiamy świeżymi
owocami.Składniki na kruche ciasto:230 g
mąki pszennej40 g
cukru pudruszczypta
soli130 g
masła, zimnego1
jajkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
jajko,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia
spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.Makaronikowe nadzienie
kokosowe:3 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego2 szklanki
wiórków kokosowychPonadto:
cukier puder, do oprószenia
dżem truskawkowy lub malinowy, kilka pełnych łyżek, do posmarowania pod nadzieniem
kokosowymdo dekoracji: świeże
owoce, zgodnie z użytym
dżememGorący spód od tarty posmarować
dżemem truskawkowym lub
malinowym.
Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną z
cukrem i
masłem, do połączenia. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. Przelać na warstwę
dżemu.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do zbrązowienia i napuszenia. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć
cukrem pudrem i ozdobić
owocami:
malinami lub
truskawkami zgodnie z użytym
dżemem.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - foodtolove.com.au.