ßßß Cookit - przepis na Kokosowa tarta makaronikowa

Kokosowa tarta makaronikowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna, po tarcie bounty, tarta dla sympatyków kokosowych smaków. Kokosowa tarta z nadzieniem smakującym jak najlepsze kokosanki :-). Bardziej kremowa w środku, z lekko chrupiącym wierzchem. Pod warstwę kokosu położyłam warstwę dżemu truskawkowego, by nie było mdło i nudno ;-). Ozdabiamy świeżymi owocami.
Składniki na kruche ciasto:
230 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
szczypta soli
130 g masła, zimnego
1 jajko
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.
Makaronikowe nadzienie kokosowe:
3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
2 szklanki wiórków kokosowych
Ponadto:
cukier puder, do oprószenia
dżem truskawkowy lub malinowy, kilka pełnych łyżek, do posmarowania pod nadzieniem kokosowym
do dekoracji: świeże owoce, zgodnie z użytym dżemem
Gorący spód od tarty posmarować dżemem truskawkowym lub malinowym.
Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną z cukrem i masłem, do połączenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przelać na warstwę dżemu.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do zbrązowienia i napuszenia. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem i ozdobić owocami: malinami lub truskawkami zgodnie z użytym dżemem.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - foodtolove.com.au.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kokosowa-tarta-makaronikowa