Wykonanie
Słynna angielska
tarta wywodząca się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Niezwykłego smaku nadaje jej pyszne kruche ciasto,
migdały i warstwa
dżemu. Pamiętacie jeszcze 'Koncert Życzeń'? Często o nią prosiliście, ale dopiero przepis Nigelli przekonał mnie, że nie ma tak naprawdę na co czekać, tylko trzeba piec, zwłaszcza, że
maliny w ogródku cały czas owocują.. Jest boska - bardzo polecam!Z przepisu wychodzi 16 kawałków.Składniki na kruche ciasto:225 g
mąki pszennej60 g
cukru pudruszczypta
soli225 g
masła, zimnegoFormę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na ciasto kruche włożyć do food procesora (malaksera) i zmiksować na jednolitą masę. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut.Nadzienie:150 g
masła4
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków150 g zmielonych
migdałów250 g bezpestkowego
dżemu malinowego250 g świeżych
malin50 g
migdałów w płatkachPodczas gdy spód się podpieka przygotować nadzienie.
Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z palnika i delikatnie przestudzić. Do food procesora (malaksera) włożyć
jajka,
migdały,
cukier i zmiksować na pastę. Powoli i stopniowo wlewać
masło i zmiksować tylko do połączenia.
Dżem wymieszać, by łatwiej go było rozsmarować, następnie rozsmarować go na kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę
dżemu poukładać
maliny. Na
maliny wylać pastę
migdałową, wyrównać. Posypać z wierzchu
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote.Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić.Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki 'Kitchen: Recipes from the Heart of the Home'. Autor: Nigella Lawson.