ßßß Cookit - przepis na Ciasto Czekoladowe z Migdałami (Brownies z Migdałami)

Ciasto Czekoladowe z Migdałami (Brownies z Migdałami)

nazwa

Wykonanie

M ocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z chrupiącymi kawałkami prażonych migdałów. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z migdałami to d eser wyjątkowy i wręcz uzależniający - idealny dla fanów czekola d owych cias t.
170 g masła
90 g czekolady gorzkiej
90 g czekolady mlecznej
3 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
ok. 100 g migda łów
cukier puder
Ciasto Czekoladowe z Malinami (Brownies z M igdał ami) - Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkie m, a po wystygnięciu wody obieramy ze skórki . Gdy migdały przeschną podprażamy do bardzo lekkiego zrumienia na suchej patelni i małym ogniu.
Gdy prze st ygną siekamy na mniejsze kawałki.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy.
Dodajemy mąkę i sól, a na końcu wsypujemy posiekan e migdały i wszystko dokładnie mieszamy.
Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut.
Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.
Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby uniknąć wyschnięcia brownies.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/11/ciasto-czekoladowe-z-migdaami-brownies.html