Wykonanie


M ocno
czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z chrupiącymi kawałkami prażonych
migdałów. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z
migdałami to d eser wyjątkowy i wręcz uzależniający - idealny dla fanów czekola d owych cias t.

170 g
masła90 g
czekolady gorzkiej90 g
czekolady mlecznej3
jajkaszklanka
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliok. 100 g
migda łów
cukier puderCiasto
Czekoladowe z
Malinami (Brownies z M
igdał ami) - Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkie m, a po wystygnięciu
wody obieramy ze skórki . Gdy
migdały przeschną podprażamy do bardzo lekkiego zrumienia na suchej patelni i małym ogniu.Gdy prze st ygną siekamy na mniejsze kawałki.
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną
czekoladą i ubijamy.Dodajemy
mąkę i
sól, a na końcu wsypujemy posiekan e
migdały i wszystko dokładnie mieszamy.

Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy
cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby uniknąć wyschnięcia brownies.










