ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami

nazwa

Wykonanie

Długo zwlekałam z przygotowaniem brownie, bo myślałam sobie, co może być takiego dobrego w amerykańskim murzynku... aż do momentu, kiedy zrobiłam sernikobrownie z wiśniami i przepadłam, jak wszyscy inni :) Dla znajomych ostatnio przygotowałam wersję sernikobrownie z malinami, która jest jeszcze lepsza. Jeśli jednak się wahacie to zróbcie zwykłego murzynka, ale nie wiecie, co tracicie:)
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
300 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g zmielonego twarogu/serka kremowego
pojemniczek malin
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do zmielonego twarogu lub serka kremowego dodać 100 g cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego (przepis) i 2 jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, czyli 200 g.
Dodawać kolejno pozostałe trzy jajka i miksować.
Wlać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać.
Teraz dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki.
Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać serową masę.
Pozostałą część ciasta czekoladowego wykładać łyżką w kilkanaście miejsc na masie serowej.
Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.
Rozłożyć maliny na wierzchu ciasta.
Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/sernikobrownie-z-malinami.html