Wykonanie
Długo zwlekałam z przygotowaniem brownie, bo myślałam sobie, co może być takiego dobrego w amerykańskim murzynku... aż do momentu, kiedy zrobiłam sernikobrownie z
wiśniami i przepadłam, jak wszyscy inni :) Dla znajomych ostatnio przygotowałam wersję sernikobrownie z
malinami, która jest jeszcze lepsza. Jeśli jednak się wahacie to zróbcie zwykłego murzynka, ale nie wiecie, co tracicie:)
200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła300 g
cukru pudrułyżka
cukru waniliowego5
jajek110 g
mąki pszennej400 g zmielonego twarogu/serka kremowegopojemniczek
malinWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Do zmielonego
twarogu lub
serka kremowego dodać 100 g
cukru pudru, łyżkę
cukru waniliowego (przepis) i 2
jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i zostawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z pozostałym
cukrem pudrem, czyli 200 g.Dodawać kolejno pozostałe trzy
jajka i miksować.Wlać roztopioną
czekoladę i ponownie wymieszać.Teraz dodać przesianą
mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej
łopatki.Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać
serową masę.Pozostałą część ciasta
czekoladowego wykładać łyżką w kilkanaście miejsc na
masie serowej.Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.Rozłożyć
maliny na wierzchu ciasta.Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.