ßßß

Bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z zatopionymi kawałkami czekolady oraz orzeźwiającymi, lekko kwaskowatymi malinami. Ciasto dziecinnie proste w przygotowaniu, a smak niebiański - deser idealny dla fanów brownies, czekolady i malin.
170 g masła90 g czekolady gorzkiej90 g czekolady mlecznej3 jajkaszklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 50 g groszków czekoladowych czekolady (lub drobno połamanej czekolady - mlecznej lub gorzkiej)ok. 250 g malincukier puder
Masło i czekoladę (90 g mlecznej + 90 g gorzkiej) rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą i ubijamy.Dodajemy mąkę i sól, a na końcu wsypujemy posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę, wykładamy maliny (otworkami do góry), a następnie delikatnie wbijamy je do ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby uniknąć wyschnięcia brownies.












