Wykonanie


Bardzo mocno
czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z zatopionymi kawałkami
czekolady oraz orzeźwiającymi, lekko kwaskowatymi
malinami. Ciasto dziecinnie proste w przygotowaniu, a smak niebiański - deser idealny dla fanów brownies,
czekolady i
malin.

170 g
masła90 g
czekolady gorzkiej90 g
czekolady mlecznej3
jajkaszklanka
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soliok. 50 g
groszków czekoladowych czekolady (lub drobno połamanej
czekolady -
mlecznej lub gorzkiej)ok. 250 g
malincukier puder
Masło i
czekoladę (90 g
mlecznej + 90 g gorzkiej) rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie łączymy z rozpuszczoną
czekoladą i ubijamy.Dodajemy
mąkę i
sól, a na końcu wsypujemy posiekaną
czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę, wykładamy
maliny (otworkami do góry), a następnie delikatnie wbijamy je do ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy
cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, aby uniknąć wyschnięcia brownies.













