Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam najprostszy na świecie przepis na mazurka :) Natchnienie czerpałam z Domowych Wypieków .Składniki na ciasto:250g
mąki pszennej150g
masła100g
cukru pudru1
jajkoPolewa/dekoracja:200g
dżemu truskawkowego (smak do wyboru)1 puszka masy krówkowej (ja wzięłam o smaku
kokosowym)Dodatki typu:
wiórki kokosowe,
migdały,
morele suszone, rodzinki itd.
Mąkę razem z
masłem,
cukrem oraz
jajkiem wymieszać i zagnieć ciasto. W razie gdyby ciasto wciąż się kleiło za bardzo można na luzie dosypać
mąki. Uformować w kulkę i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na papierze do pieczenia tak, aby mniej - więcej kształt ciasta pasował do formy. Ciasto może się kleić, dlatego warto
mieć pod ręką odrobinę
mąki do podsypywania ciasta. Po rozwałkowaniu wsadzamy ciasto razem z papierem do formy i wycinamy brzegi tak, aby ciasto pasowało idealnie do formy. Z pozostałego ciasta możemy dorobić brzegi naszemu mazurkowi (wałkując resztki ciasta w dłoniach i doklejając do mazurka "bazowego").Następnie należy rozsmarować
dżem na cieście (ilość
dżemu zależy od upodobań, można śmiało zwiększyć jego ilość).Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180C na ok. 20-25 minut.Po wyciągnięciu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto już ostygło możemy rozsmarować masę
krówkową - i tutaj również można dać więcej bądź mniej masy (ja zużyłam 80% puszki). I gotowe! Teraz możemy dowolnie ozdobić mazurka i zajadać się tymi pysznościami ;)
Dodaję do akcji: