ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa z malinami

Babka kokosowa z malinami

nazwa

Wykonanie

Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :D
Składniki:
270 g mąki
60 g wiórków kokosowych
180 g cukru
200 ml oleju
6 jajek
150 ml mleka kokosowego*
200 g mrożonych malin + łyżka mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
250 g serka mascarpone
1 łyżka mleka kokosowego
1,5 łyżki cukru pudru
orzech kokosowy albo wiórki kokosowe
ew. 1 łyżka likieru kokosowego
Foremka do babki, natłuszczona
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).
* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/03/babka-kokosowa-z-malinami.html