ßßß
Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na oleju, kwaskowata dzięki maliną, o lekkim posmaku kokosa a kokos i maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała na Wielkanocnym stole :D A jak Wam się podoba? :DSkładniki:270 g mąki60 g wiórków kokosowych180 g cukru200 ml oleju6 jajek150 ml mleka kokosowego*200 g mrożonych malin + łyżka mąkiszczypta soli1 łyżeczka sody1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:250 g serka mascarpone1 łyżka mleka kokosowego1,5 łyżki cukru pudruorzech kokosowy albo wiórki kokosoweew. 1 łyżka likieru kokosowegoForemka do babki, natłuszczonaMąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy