Wykonanie
Jak tak patrzę na to zdjęcie to stwierdzam, że moja babka wygląda jak lampka nocna ;D Ale co jak co jest świetna! Wilgotna bo na
oleju, kwaskowata dzięki
maliną, o lekkim posmaku
kokosa a
kokos i
maliny to świetna para, kremowa dzięki serkowi
mascarpone no i na koniec oryginalna bo tak sobie myślę, że wygląda bardzo ciekawie z tymi wiórkami kokosowymi. Będzie pięknie wyglądała na Wielkanocnym
stole :D A jak Wam się podoba? :DSkładniki:270 g
mąki60 g
wiórków kokosowych180 g
cukru200 ml
oleju6
jajek150 ml
mleka kokosowego*200 g mrożonych
malin + łyżka
mąkiszczypta
soli1 łyżeczka
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:250 g
serka mascarpone1 łyżka
mleka kokosowego1,5 łyżki
cukru pudruorzech kokosowy albo
wiórki kokosoweew. 1 łyżka
likieru kokosowegoForemka do babki, natłuszczona
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól, proszek,
sodę i wiórki.Ubijamy
jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy tak długo, aż masa
zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć
cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy
olej, następnie dodajemy
mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy
mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone
mąką maliny (
malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z
mlekiem kokosowym i
cukrem.
Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy
orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe
wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).*
mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę,
śmietankę*zamiast
mleka kokosowego możemy wykorzystać
jogurt naturalny +
likier kokosowy