Wykonanie
Składniki1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego170 g (1 szklanka + 4 łyżki)
mąki ryżowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 łyżki
cukruszczypta
soli2
jajkaopcjonalnie: 2 łyżki
wiórków kokosowych, 3 łyżki
oleju kokosowego, 1 łyżka
likieru kokosowegoDo podania, np.świeże
truskawki,
śmietanka kokosowa,
cukier puder,
dżem truskawkowyPrzygotowanie
Mleko kokosowe delikatnie podgrzać aby stało się płynne. Wlać do miski, ostudzić w razie potrzeby, dodać
żółtka (
białka odłożyć),
mąkę ryżową uprzednio wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
wanilię oraz - jeśli używamy -
wiórki kokosowe,
olej kokosowy i
likier kokosowy. Zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny.Oddzielnie ubić
białka z
cukrem i szczyptą
soli, dodać do masy i krótko zmiksować.Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy po około 3 minuty z każdej strony. Posypać
cukrem pudrem.Podawać np. ze
śmietanką kokosową,
dżemem truskawkowym i świeżymi
owocami.WskazówkiJak zrobić
śmietankę kokosową: puszkę z
mlekiem kokosowym wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub pół godziny do zamrażarki). Zbieramy gęste
mleko kokosowe pozostawiając
wodę na samym dnie. Gęste
mleko ubijamy z
cukrem pudrem przez ok. 2-3 minuty aż trochę zesztywnieje.