Wykonanie
Delikatne
kokosowe placuszki z
truskawkami , posypane różanym
cukremto pyszne danie na ciepłe, letnie dni.U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej
porze dniazarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki: /8 -10 szt/ok. 40 g
mąki kokosowej2 łyżki
mąki ryżowej100 ml
jogurtu naturalnego2
jajka1 łyżka
oleju kokosowego½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego1 łyżka
cukru1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
solioraz4
truskawkicukier różany /do posypania/
wiórki kokosowe /do dekoracji/Wykonanie:-
Mąkę kokosową / drobniutkie wiórki kokosowe/ i
ryżową wymieszać z
sodą i
solą.-
Jajka wbić do miski, dodać
jogurt,
olej i ekstrakt
waniliowy.-Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką.-Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę
maki ryżowej lub
jogurtu, czy
mleka.-Na patelni rozgrzać
olej, nakładać po łyżce ciasta , na środek wcisnąć połówkę
truskawki i smażyć placuszki /na wolnym ogniu/ z obu stron na złocisty kolor.-Usmażone placuszki układać na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem.-Przed podaniem posypać
cukrem różanym i wiórkami kokosowymi.