ßßß
Składniki: /8 -10 szt/ok. 40 g mąki kokosowej2 łyżki mąki ryżowej100 ml jogurtu naturalnego2 jajka1 łyżka oleju kokosowego½ łyżeczki ekstraktu waniliowego1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solioraz4 truskawkicukier różany /do posypania/wiórki kokosowe /do dekoracji/Wykonanie:-Mąkę kokosową / drobniutkie wiórki kokosowe/ i ryżową wymieszać z sodą i solą.-Jajka wbić do miski, dodać jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.-Składniki wymieszać i połączyć z przygotowaną mieszanką sypką.-Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka.-Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta , na środek wcisnąć połówkę truskawki i smażyć placuszki /na wolnym ogniu/ z obu stron na złocisty kolor.-Usmażone placuszki układać na półmisku wyłożonym papierowym ręcznikiem.-Przed podaniem posypać cukrem różanym i wiórkami kokosowymi.