Wykonanie
Przepis na środek jest podany poniżej, zaś ozdoby sa zrobione z masy cukrowej tak jak
pokrycie tortu.
Moge jedynie dodać że widoczne sreberko na zdjęciu oczywiście było tylko na chwilę by motyle nie opadły przed utwardzeniem.Tort jest bardzo dobry, inny niż wszystkie.
Biszkopt:8
jajek1 szklanka
mąki pszennej tortowej15 dag
cukru (ok. ¾ szklanki)15 dag zmielonych
orzechów włoskich16 g
cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczenia (można pominąć, ja nie dodawałam)szczypta
soliPoncz:2/3 szklanki
wody1
laska wanilii1/3 szklanki
cukru lub więcej wg upodobań
smakowych1 łyzeczka
spirytusu lub więcej2-3 łyżki
rumuKrem:500 g mocno schłodzonego
serka mascarpone200 ml mocno schłodzonej
śmietanki kremówki 30-36%200 g schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z
mleka skondensowanego)*ewentualnie fix do
śmietany przy ubijaniu jeśli używa sie rzadkiej 30%Dodatkowo:400 g
konfitury z
czarnej porzeczkiWYKONANIE:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno
żółtka, dalej ubijając.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył
orzechami i ewentualnie
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony
biszkopt wyjąć z formy (boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony).
Biszkopt przekroić na 3 blaty.Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze
śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.Poncz:
Wodę zagotować razem z
cukrem i wyskrobanymi ziarenkami
wanilii (również z
laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć
laskę wanilii, dodać
spirytus i
rum. Wymieszać. Odstawić na bok.
Konfitura:
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.