Wykonanie
Biszkopt kakaowy:8
jajek10 lyzek
cukru6 lyzek
maki4 lyzki
kakao1 lyzeczka
proszku do pieczeniaMake wymieszac z
kakao i proszkiem, przesiac i odlozyc na bok.
Bialka ubic do otrzymania gestej piany, stopniowo dodawac
cukier caly czas miskujac. Caly czas ubijajac dodawac po jednym
zoltku. Dodac
kakao i
make delikatnie wymieszac lyzka. Ciasto wylac do fomy wylozonej papierem do pieczenia (ja uzywam ok. 33x22 cm). Piec ok 30-35 min w 200 C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroic na pol.Masa kokosowa:1.5 szklanki
mleka10 dag
cukru30dag
kokosu2 lyzki
maki ziemniaczanejMleko zagotowac z
cukrem,
kokos wymieszac z
maka i zagotowac razem z
mlekiem. Dobrze mieszac aby sie nie przypalilo gdyz masa bedzie dosyc gesta. Wystudzic. Mokrymi rekami robic kulki
kokosowe wielkosci
orzecha.Masa czekoladowa:2
masla3
zoltka15 dag
cukru pudru9 lyzek
mleka5 dag
kakaoMasla utrzec do miekkosci, dodac
zoltka i
cukier puder.
Kakao wymieszac z
mlekiem w malym ganuszku i zagotowac (ja robie to w mikrofalowce-wlaczam na pare sekund, wylaczam i mieszam - i tak okolo 2
razy) - ma tendencje do przypalania sie :). Wyjdzie taka czekoladowa papka - wystudzic. Gdy bedzie zimna dodawac stopniowo do
masla i ucierac.Dodatkowo potrzebne:1 saszetka
bitej smietany (najlepsza jest''Sniezka'' Delecty) + zimne
mleko z lodowki1
czewona galaretka rozpuszczona w 0.5 szklanki
wody (dla mnie najlepsza jest
wisniowa - ma intensywniejszy kolor niz np. truskawkowa u mnie na zdjeciu)''Sniezke'' ubic z
mlekiem wg przepisu na opakowaniu i dodac tezejaca
galaretke. Wyjdzie cos w stylu pianki marshmallow. (Uwaga! masa ta tezeje dosc szybko-ja robie ja jak mam juz ulozone kulki na
masie czekoladowej)Wykonanie:Pol ciasta
kakaowego smarujemy polowa czekoladowej masy, na nia ukladamy w rzedach kulki
kokosowe a pomiedzy kulki wykladamy ubita
smietane z
galaretkami. Druga
polowe ciasta smarujemy pozostala polowa masy i przykrywamy ciasto.PS. Ciasto to mozna upiec w tortownicy wtedy doskonale prezentuje sie jako tort :)