ßßß
Składniki:40 dag margaryny40 dag cukru pudru8 jajek14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie)14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka amoniaku10 dag mielonych orzechów10 dag wiórek kokosowych10 dag maku1 olejek cytrynowyMasa orzechowa:1 szklanka zmielonych orzechów1 szklanka mleka1 kostka masła25 dag cukru pudruPolewa:1 kostka masła2 szklanki cukru2 łyżki kakao1/4 szklanki mlekaWykonanie:Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam.Mleko gotuję, zestawiam z ognia i wsypuję mielone orzechy. Mieszam i studzę masę. Masło ucieram z cukrem pudrem na pianę i dodaję po łyżce masę z orzechami.Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą.