Wykonanie
Wspaniałe ciasto pochodzące z książki 103 ciasta Siostry Anastazji

Składniki:40 dag
margaryny40 dag
cukru pudru8
jajek14 dag
mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie)14 dag
mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
amoniaku10 dag mielonych
orzechów10 dag wiórek
kokosowych10 dag
maku1
olejek cytrynowyMasa orzechowa:1 szklanka zmielonych
orzechów1 szklanka
mleka1 kostka
masła25 dag
cukru pudruPolewa:1 kostka
masła2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaWykonanie:
Margarynę ucieram dodając
cukier,
żółtka i
mąkę pszenną.
Mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam
białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję
mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone
orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam.
Mleko gotuję, zestawiam z ognia i wsypuję mielone
orzechy. Mieszam i studzę masę.
Masło ucieram z
cukrem pudrem na pianę i dodaję po łyżce masę z
orzechami.Na spód kładę placek
orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem
kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam
czekoladą i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą.