Wykonanie
Przepis pochodzi programu Annabel Lengbein:
Mięso:gicza cielęca lub wołowa z kością (ok. 1 kg)1/4 szkl.
mąki (to zależy do ilości
mięsa)
Mięso posypać
mąką. Doprawić
solą i
pieprzem.2 łyżki
olejuOlej wlać do wysokiego garnka i podgrzać, włożyć
mięso i lekko podsmażyć do zarumienienia. Wyjąć z garnka na talerz i odstawić.Sos:4 plastry
boczku (można więcej)2
cebule2
marchewkiBoczek pokroić w paski, a
cebulę i
marchewkę w drobna kostkę.2
łodygi selera naciowego6 ząbków
czosnku2
papryczki chiliPokroić na cienkie plasterki.
Boczek podsmażyć w garnku po giczy, a po krótkiej chwili wrzucić pozostałe warzywa. Wymieszać.skórka z 2
cytryn (nie wyrzucać! sok zachowujemy, bo będzie potrzebny)Wrzucić do warzyw i wymieszać.1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego2 łyżeczki listków
rozmarynuPosiekać i dodać do warzyw. Wymieszać.pół szkl. białego
wytrawnego wina400g
pomidorów (z
sokami)1 l
bulionu z kurczaka lub
cielęcinysok z 2
cytrynPo 10 min. duszenia dodać do warzyw. Przyprawić
solą i
pieprzem (nie żałować).Kiedy sos się zagotuje, włożyć zarumienione wcześniej kawałki
mięsa (muszą być w niej całkowicie zanurzone. Przykryć garnek, zmniejszyć maksymalnie ogień i tak dusić przez 2 godz.Gremolata (
sałatka):2 duże ząbki
czosnkuDrobno posiekać.skórka z 1
cytrynypół szklanki drobno posiekanej
pietruszkiSkładniki wymieszać i jeszcze raz wszystko ze sobą posiekać (niekoniecznie).Gotowe! Ossobuco podawać w miseczce z gremolatą (którą najlepiej podać w osobnej małej miseczce).Smacznego