Wykonanie


Od dawna już nie kupuję gotowych
kostek rosołowych, jestem posiadaczką Termomixa i w nim przygotowuję swoje "łyżeczki". Dla lubiących eksperymenty i wyzwania autorka bloga Moje pasje skąd i ja zaczerpnęłam przepis podaje jak zrobić "łyżeczki" bez urządzenia. Może nie jest ona zbyt fotogeniczna ale przynajmniej wiem co jem.Składniki400g podudzi z
kurczaka (bez kości i skóry)110g
selera50g
marchwi40g
cebuli40g
pietruszki1
pomidor (pominęłam)1 ząbek
czosnku50 ml białego
wytrawnego wina1
liść laurowy1
goździk ( u mnie już zmielony)200g
soli morskiej3 gałązki
rozmarynu3 gałązki (same listki)
pietruszki10g
lubczykuPokrojone
mięso miksuję, wyjmuję, wrzucam pozostałe składniki które również miksuję dodaję
mięso gotuję około 30 minut i ponownie miksuję na jednolitą konsystencję. Przechowuję w lodówce do 3 miesięcy.