Domowe zdrowe "kostki rosołowe"? - czemu nie. Zrobione bez dodatków glutaminianów sodu i wszystkich tych ulepszaczy. Do zrobienia czystego rosołu raczej się nie nadaje ;) jako, że ten należy gotować kilka godzin na wolnym ogniu i nic tego nie zastąpi, jednak dla podkreślenia smaku np zupy czy sosu jest bardzo dobry.Przepis pochodzi z książki "Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam :)Składniki:400g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry)110g selera50g marchwi40g cebuli40g pietruszki1 pomidor1 ząbek czosnku50 ml białego wytrawnego wina1 liść laurowy1 goździk200g soli morskiej3 gałązki rozmarynu3 gałązki (same listki) pietruszki10g lubczyku1 łyżka szałwii (pominęłam)wykonanie thermomix:Pokrojone mięso zmielić 30s/obr.8 i wyjąć.Warzywa zmiksować 10s/obr.5Dodać sól, mięso, wino i przyprawy. Gotować 30min/100st/obr.2Zmiksować 1 min/obr.10Przelać do słoiczka i zakręcić. Przechowywać w lodówce do 3 miesięcyok 1 łyżeczka = 1 kostka rosołowa