ßßß
Dla 2 osób potrzebujecie:polędwiczka cielęca (ok 250g)2 marchewki3 łodygi selera naciowego1 cebula1 pomidor1/2 pietruszkiskórka z połowy cytryny100 ml białego wytrawnego winaoliwa z oliweksól do smakupół łyżeczki tymiankuNa kluseczki szpinakowe:10 kawałków szpinakowego brykietu (ok 250 g)2 jajka4 ząbki czosnku4 łyżki mąkiłyżka masłasól
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, seler również w plasterki, cebulkę w drobną kostkę, a pomidora w dowolne kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy i dusimy ok 5 minut, aż trochę zmiękną. Polędwiczkę kroimy na plasterki w poprzek włókien. Smażymy kawałki polędwiczki z obu stron, na patelni, na której duszą się warzywa (można też odwrócić kolejność, czyli do usmażonego mięsa dorzucić warzywa). Po obsmażeniu polędwiczek, na patelnię wlewamy białe wino, chwilę pozostawiamy bez przykrycia, aż alkohol odparuje, następnie posypujemy tymiankiem i skórką z cytryny, możemy posolić, przykrywamy i dusimy ok 30 minut.
Kluseczki:Szpinak rozmrażamy w garnku, a do rozmrożonego dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy tak długo, aż cała woda nie odparuje. Następnie studzimy i po ostudzeniu dodajemy jajko, sól i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa musi być w miarę zwarta, żeby nam się kluseczki nie rozleciały przy gotowaniu. Gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia.Koszt przygotowania: 30 złotychCzas przygotowania: 40 minutStopień trudności: Średnie, uważajmy na kluseczki.