Wykonanie
Kocham
kisiel, a Wy? Ale przyznam, że smak tego glutowatego paskudztwa z
torebki poznałam dopiero na studiach i natychmiast mnie od niego odrzuciło. Bo
kisiel, prawdziwy
kisiel to przecież nie jest proszek, który wystarczy wymieszać z wrzątkiem. Najprawdziwszy, najlepszy na świecie
kisiel to świeże
owoce albo
sok owocowy plus odrobina
cukru lub
miodu i niewielka ilość
mąki ziemniaczanej. Tak prosty, a tak niedoceniany i rzadko przygotowywany w domu deser. Ale dziś mam dla Was
kisiel jeszcze lepszy - najzdrowszy
kisiel świata, w którym są surowe
owoce. Pyszny!

No i chodzi, chodzi za mną Ella Eyre, lubię jej głos, gdzieś dzwonią mi z tyłu głowy skojarzenia z Amy Winehouse, z Adele, Ella jednak ma swój niepowtarzalny styl. Posłuchajcie ze mną "Even if" ...Znacie siemię lniane? To takie niewielkie, wrzecionowate ziarenka, które najczęściej znaleźć można w
chlebie z dobrej piekarni, czasem w fajnej granoli, a już na pewno w granoli, którą sama robię . Zawsze mam w spiżarni siemię, zarówno nasion lnu brązowego jak i lnu złocistego (do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością. Nasiona lnu złocistego są delikatniejsze w smaku, a
olej z nich pochodzący nie ma tej charakterystycznej (choć lekkiej) goryczki, którą
miewa olej lniany z lnu brązowego.
Siemię lniane w moim rodzinnym domu traktowano jako lekarstwo. Mama przygotowywała mi rzadki "krochmal" z siemienia i rumianku do płukania włosów, dzięki którym miały być gładkie lśniące i jasne (jestem naturalną blondynką, rumianek rozjaśnia). Gotowane ziemię lniane zjadałam jako remedium na kłopoty trawienne, ale także dla wzmocnienia włosków, paznokci i poprawę stanu skóry. W miarę upływu lat odkrywano coraz więcej dobra płynącego z
siemienia lnianego.zawiera ogromne ilości dobrych kwasów Omega-3, które poprawiają pamięć, wspomagają pracę mózgu i
sercajest źródłem lignanów (fotoestrogenów roślinnych), dzięki którym staje się potężną bronią w zwalczaniu nowotworów (szczególnie
raka piersi)dzięki zawartym śluzom siemię działa osłaniająco i regenerująco na układ pokarmowy (błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy), poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, upośledza wchłanianie glukozy (a tym samym wspomaga odchudzanie)jest źródłem witamin i minerałów zawiera cynk, kwas foliowy, magnez, żelazo, fosfor, selen,
białko, ogromne ilości zdrowego błonnika, witamin z grupy B i witaminy E (witaminy młodości)Regularne spożywanie
siemienia lnianego (ok 2 łyżek dziennie) fantastycznie poprawia stan włosów, skóry i paznokci, obniża ciśnienie
krwi, a także poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie, wspomaga odchudzanie i poprawia nastój.Nasiona lnu zawierają związki cyjanogenne i enzymy, które je przemieniają w cyjanowodór, w chwili, gdy struktura ziarna pęknie. Jako, że enzymy są
białkami, zalanie zmielonego ziarna gorącą
wodą eliminuje ten proces i siemię jest bezpieczne. Dobrze jest samemu mielić siemię, gdyż związki w nim zawarte szybko się utleniają po zmieleniu ziaren. Do mielenia najlepszy będzie młynek do
kawy lub dobrej mocy malakser (Thermomix, Vitamix). Jeśli używacie siemienia do koktajli, należy je zmielić i zalewać gorącą
wodą, jeśli używacie całego ziarna, można je zalewać chłodną
wodą lub innymi zimnymi płynami.
Kisiel przygotowuję na całych ziarnach, które miksuję w blenderze po ugotowaniu.
Siemię lniane warto dodawać do potraw, koktajli,
musli, granoli,
ciastek, czy
chleba. Ale najfajniejszy z siemienia jest najzdrowszy na świecie
kisiel!Bo my z synem właśnie rozpoczęliśmy miesiąc z siemieniem, lato do dobry czas, by zadbać o włosy, paznokcie i stan skóry. Oprócz genialnie działającego codziennego nawadniania (klik, tu więcej
pisałam), do listy naturalnych źródeł zdrowia dodaliśmy wypijaną codziennie szklankę
kisielu z siemienia i
owoców . Przyłączcie się do nas koniecznie!
Kisiel z
siemienia lnianego zmiksowany z
owocami będzie rewelacyjną przekąską do szkoły dla dziecka, a także świetnym drugim śniadaniem do pracy.To co, podejmiecie ze mną wyzwanie 30 dni najzdrowszy
kisiel świata?
Kisiel z siemienia lnu złotego będzie jaśniejszy, delikatniejszy w smaku, warto do niego dodawać jasne, słodkie
owoce jak
brzoskwinia,
morela,
jabłko z
cynamonem,
gruszka. Siemię lnu złotego można kupić w sklepach z produktami ekologicznymi albo w marketach na dziale "eko".Łatwiej dostępne siemię lnu brązowego jest do kupienia wszędzie.
Kisiel z brązowego siemienia będzie ciut bardziej wyrazisty w smaku, świetnie pasują do niego ciemniejsze
owoce -
maliny,
borówki,
jagody,
czarne porzeczki,
śliwki. Kupujcie siemię w ziarnach, nie mielone!
Kisiel z
siemienia lnianego i
owoców2 łyżki (20g)
siemienia lnianego (całe ziarna)200ml
wodyświeże
owoce* do wyboru:- 2
brzoskwinie- 3
morele- 6 słodkich
śliwek- plaster świeżego
arbuza- 1
banan- pół szklanki musu z
pigwy- duża obrana
gruszka- pół szklanki
porzeczek,
jagód lub
borówek + łyżeczka
miodu- pół szklanki
malin + łyżeczka
syropu z agawy- pół szklanki
czarnej porzeczki + 1/2
bananaetc etcWersja klasyczna: zalej siemię
wodą w niewielkim garnuszku, gotuj 3 minuty, lekko przestudź. Ciepły
kisiel wraz z ziarnami zmiksuj ze świeżymi
owocami. Jeśli użyjesz słodkich
owoców, nie trzeba będzie dosładzać. Jeśli już dosładzasz, staraj się użyć
syropu z agawy, klonowego,
daktylowego albo
miodu z dobrej pasieki.Wersja na Thermomix:wsyp siemię, wlej
wodę i gotuj -> 3min/100°C/obr2rozdrobnij -> 20sec/obr10odstaw do przestudzenia na 10 minutdodaj świeże
owoce i ponownie rozdrobnij -> 10sec/obr7
Kisiel można jeść na ciepło (tak lubię najbardziej) lub po całkowitym wystudzeniu.UWAGA ważne! podejmując wyzwanie "30 dni najzdrowszy
kisiel świata" KONIECZNIE zwiększcie ilość wypijanej
wody o 0,5 litra dziennie! Siemię absorbuje
wodę, a ta w związku z tym nie jest łatwo wchłaniana przez organizm. Jak mi do wyjaśniła obrazowo dietetyczka, trzeba wypić więcej
wody przy jedzeniu siemienia, żeby się nie "zakorkować".* zimą zamiast świeżych
owoców możesz użyć mrożonych, albo
owoców pasteryzowanych na zimę na przykład
jagód