Wykonanie
Sezon na
porzeczki w pełni dlatego też, najwyższy czas aby przygotować pyszne i zdrowe domowe
soki z ogromną dawką witaminy C na zimowe wieczory. Sok takowy służy mi do picia w trakcie przeziębienia a także stanowi doskonałą bazę na
syrop porzeczkowy,
syrop porzeczkowo-korzenny oraz dodatek do grzańca. Przepis bardzo prosty ale równie bardzo czasochłonny. Zapraszam do przygotowywania własnych
soków (nie potrzebny sokownik) bo to moc witamin a nie tylko
cukru i konserwantów.

Składniki na 0 , 75 (do 1 litra) soku"2 kg
czarnej porzeczki0,75 l
wody
Sposób przygotowania:
porzeczkę dokładnie obrać od gałązek (można sobie pomóc widelcem)
owoce dobrze wypłukać - minimum dwukrotniezalać
wodąporzeczkę z
wodą zagotować i gotować przez ok 10 minut na dużym ogniupozostawić na ok. 2 godziny do przestygnięciadwukrotnie przecedzić przez sito w celu dokładnego oddzielenia soku od
owocówaby sok był klarowny kładziemy na sito gazę i przelewamy już sam sok przez sitoprzelać do wyparzonych butelekrobiąc zapasy na zimę konieczna jest pasteryzacja natomiast w celu degustacji na ciepłe dni przechowujemy sok w lodówce