ßßß Cookit - przepis na Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Sezon na porzeczki w pełni dlatego też, najwyższy czas aby przygotować pyszne i zdrowe domowe soki z ogromną dawką witaminy C na zimowe wieczory. Sok takowy służy mi do picia w trakcie przeziębienia a także stanowi doskonałą bazę na syrop porzeczkowy, syrop porzeczkowo-korzenny oraz dodatek do grzańca. Przepis bardzo prosty ale równie bardzo czasochłonny. Zapraszam do przygotowywania własnych soków (nie potrzebny sokownik) bo to moc witamin a nie tylko cukru i konserwantów.
Składniki na 0 , 75 (do 1 litra) soku"
2 kg czarnej porzeczki
0,75 l wody
Sposób przygotowania:
porzeczkę dokładnie obrać od gałązek (można sobie pomóc widelcem)
owoce dobrze wypłukać - minimum dwukrotnie
zalać wodą
porzeczkę z wodą zagotować i gotować przez ok 10 minut na dużym ogniu
pozostawić na ok. 2 godziny do przestygnięcia
dwukrotnie przecedzić przez sito w celu dokładnego oddzielenia soku od owoców
aby sok był klarowny kładziemy na sito gazę i przelewamy już sam sok przez sito
przelać do wyparzonych butelek
robiąc zapasy na zimę konieczna jest pasteryzacja natomiast w celu degustacji na ciepłe dni przechowujemy sok w lodówce
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/08/sok-z-czarnej-porzeczki.html