Wykonanie
Bogactwo witamin zamknięte w buteleczkach na zimę będzie jak znalazł :)
Składniki:
czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)2 kg
cukru (lub wedle smaku)Sposób przygotowania:1. Umyte
porzeczki umieszczamy w koszyku od sokownika.2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać
wodę w dolnym pojemniku.3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę
owocową zachowujemy na
galaretkę .4. Do garnka z powstałym
sokiem wsypujemy
cukier (u mnie 2 kg
cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka.5. Z podanej porcji wyszło mi 7 butelek jak na zdjęciu i 4 słoiki po dżemach.6. Przed podaniem sok rozcieńczamy z
wodą.Smacznego!!!