Wykonanie
Nastał czas robienia
przetworów z
owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się
czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy.Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej
konfitury :)Składniki :2,5 kg
czarnej porzeczki100 ml
wody40 dag
cukruPrzygotowanie :
Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnemwlać
wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż
porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by
owoc nie przywarł do dnaPo tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnegoDnia następnego, gdy widać już konsystencję
owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać
cukier,
porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności
owocówGdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć
konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstniejeGorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchyJa dodatkowo słoiczki z
konfiturą pasteryzowałam.przepis stądPolecam również
sok z czarnej porzeczki .Kto nie ma cierpliwości do takiego smażenie, to skorzystajmy z jakiegoś środka żelującego.Może to nie będzie
konfitura tradycyjna, ale i tak lepsza od tych ze sklepowych półek :)