ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki

Tradycyjna konfitura z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy.
Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :)
Składniki :
2,5 kg czarnej porzeczki
100 ml wody
40 dag cukru
Przygotowanie :
Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem
wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna
Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego
Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców
Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje
Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam.
przepis stąd
Polecam również sok z czarnej porzeczki .
Kto nie ma cierpliwości do takiego smażenie, to skorzystajmy z jakiegoś środka żelującego.
Może to nie będzie konfitura tradycyjna, ale i tak lepsza od tych ze sklepowych półek :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/07/tradycyjna-konfitura-z-czarnej-porzeczki.html