ßßß Cookit - przepis na Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 2 szklanek
mąka tortowa 150 gramów
mleko 300 mililitrów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
brzoskwinie konserwowe 2 puszka
szampan 300 mililitrów
krem do tortu cytrynowy 2 sztuk
śmietana kremowa 250 gramów
pistacje 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić białka z 2 łyżkami wody na sztywną pianę. Wymieszać cukier z 1 cukrem waniliowym i stopniowo dodać do piany. Dodawać kolejno żółtka, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 175 stopniach, ostudzić.
Zimny biszkopt przeciąć wzdłuż 2 razy. Osączone brzoskwinie z 1 puszki pokroić w kostkę. Wymieszać mleko z szampanem, dodać krem do tortów i ubić mikserem. Wymieszać z pokrojonymi owocami. Połowę kremu rozsmarować na spodzie biszkoptu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Przykryć kolejnym plackiem i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i posmarować nią tort. Osączone 3 połówki brzoskwiń pokroić w paseczki i ozdobić boki tortu. Pozostałymi owocami udekorować wierzch i oprószyć posiekanymi pistacjami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12452/Tort-brzoskwiniowy