ßßß Cookit - przepis na Ciasto budyniowe z czereśniami

Ciasto budyniowe z czereśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 2 sztuk
czereśnie 1 kilogramów
budyń waniliowy 2 sztuk
mleko 0,5 litrów
śmietana 250 gramów
polewa do tortów jasna 2 sztuk
sok z wiśni 0,5 litrów
śmietana kremowa 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na sztywna pianę z 2 łyżkami zimnej wody, wsypać 50g cukru i cukier waniliowy, ubijając, dodać żółtka, przesiać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach na jasno złoty kolor, ostudzić.
Wymieszać budyń, 50g cukru i 100 ml mleka i wlać na pozostałe kipiące mleko, ugotować budy i wystudzić. Zimny biszkopt ponownie zamknąć w tortownicy. Do zimnego budyniu dodać gęstą śmietanę i rozłożyć krem na biszkopcie, wyrównać. Połowę oczyszczonych, wydrolowanych czereśni rozłożyć na masie budyniowej i pozostawić do zastygnięcia. Polewę do tortów (każda na 1/4 litra płynu), 4 łyżki cukru i sok z wiśni zagotować mieszając. Połowę polewy wlać na owoce, ułożyć na niej resztę czereśni (12 zostawić do dekoracji) i zalać resztą polewy. Wstawić do lodówki. Na sztywno ubić kremówkę, nałożyć do szprycy i wycisnąć 12 kółek z bitej śmietany. Każde kółko udekorować czereśnią.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8963/Ciasto-budyniowe-z-czeresniami