Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 100 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 2 sztuk
czereśnie 1 kilogramów
budyń waniliowy 2 sztuk
mleko 0,5 litrów
śmietana 250 gramówpolewa do
tortów jasna 2 sztuksok z
wiśni 0,5 litrów
śmietana kremowa 100 gramówWykonanie:Ciasto:
Białka ubić na sztywna pianę z 2 łyżkami zimnej
wody, wsypać 50g
cukru i
cukier waniliowy, ubijając, dodać
żółtka, przesiać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach na jasno złoty kolor, ostudzić.Wymieszać
budyń, 50g
cukru i 100 ml
mleka i wlać na pozostałe kipiące
mleko, ugotować budy i wystudzić. Zimny
biszkopt ponownie zamknąć w tortownicy. Do zimnego budyniu dodać gęstą
śmietanę i rozłożyć krem na
biszkopcie, wyrównać. Połowę oczyszczonych, wydrolowanych
czereśni rozłożyć na
masie budyniowej i pozostawić do zastygnięcia. Polewę do
tortów (każda na 1/4 litra płynu), 4 łyżki
cukru i sok z
wiśni zagotować mieszając. Połowę polewy wlać na
owoce, ułożyć na niej resztę
czereśni (12 zostawić do dekoracji) i zalać resztą polewy. Wstawić do lodówki. Na sztywno ubić kremówkę, nałożyć do szprycy i wycisnąć 12 kółek z
bitej śmietany. Każde kółko udekorować
czereśnią.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: