ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmąka ziemniaczana 30 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychcukier 100 gramówcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukjajka 2 sztukczereśnie 1 kilogramówbudyń waniliowy 2 sztukmleko 0,5 litrówśmietana 250 gramówpolewa do tortów jasna 2 sztuksok z wiśni 0,5 litrówśmietana kremowa 100 gramówWykonanie:Ciasto: Białka ubić na sztywna pianę z 2 łyżkami zimnej wody, wsypać 50g cukru i cukier waniliowy, ubijając, dodać żółtka, przesiać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. przełożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach na jasno złoty kolor, ostudzić.Wymieszać budyń, 50g cukru i 100 ml mleka i wlać na pozostałe kipiące mleko, ugotować budy i wystudzić. Zimny biszkopt ponownie zamknąć w tortownicy. Do zimnego budyniu dodać gęstą śmietanę i rozłożyć krem na biszkopcie, wyrównać. Połowę oczyszczonych, wydrolowanych czereśni rozłożyć na masie budyniowej i pozostawić do zastygnięcia. Polewę do tortów (każda na 1/4 litra płynu), 4 łyżki cukru i sok z wiśni zagotować mieszając. Połowę polewy wlać na owoce, ułożyć na niej resztę czereśni (12 zostawić do dekoracji) i zalać resztą polewy. Wstawić do lodówki. Na sztywno ubić kremówkę, nałożyć do szprycy i wycisnąć 12 kółek z bitej śmietany. Każde kółko udekorować czereśnią.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: