Wykonanie
Kwaśny
dżem porzeczkowy przełamuje
słodycz tego ciasta. Jest miękkie ale dobrze się kroi. Ważne aby na
dżem nie wyłożyć gorącej masy, która może go stopić. Najlepiej na jeden placek wyłożyć
dżem a na drugi masę i skleić je kiedy masa trochę przestygnie.

Ciasto:po 35 dag
mąki,
cukru (można dać mniej) i
margaryny6
jajekcukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka i sok z 1
cytrynyMargarynę roztopić i przestudzić.
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka,
cukier waniliowy,
mąkę wymieszana z proszkiem, skórkę i
sok z cytryny. Na końcu roztopioną
margarynę, wymieszać.piec 30-40 minut w 180*C. Po wystudzeniu przekroić.Masa:1/2 litra
mlekacukier waniliowy1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny1 1/2 łyżki
mąki1 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejOdlać 1/2 szklanki
mleka, resztę zagotować z
cukrem i
margaryną.
Mąkę i
mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimnym
mlekiem i wlać na gotujące się
mleko z
margaryną. Masę zagotować, trochę ostudzić.Dodatkowo:1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczkilukier cytrynowyJedną część placka posmarować
dżemem, wyłożyć ciepłą masę, przykryć drugim plackiem, polukrować.