ßßß
Copyright ArtKulinaria.pl / Jury Degustacyjne Profesjonalne, na zdjęciu od lewej: Joseph "Józek" Seleetso, Rafał Targosz, Andrej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski, Robert SowaKonkurs kulinarny to również szerokie pole działania dla miłośnika fotografowania :-) W ferworze kulinarnej walki na stanowiskach konkursowych, tłocznego przemieszczania się jurorów pomiędzy nimi, trzeba znaleźć odrobinę miejsca dla siebie. Muszę przyznać, że ta pełna rywalizacji sceneria, zaangażowanie i skupienie tworzących swoje dzieła kucharzy - to wszystko jest naprawdę wciągające. Zobaczcie ich w akcji :-)
A oto 16 dań konursowych, które wyszły spod rąk startujących ekip (kolejność losowa):Podwędzana polędwica wieprzowa w dymie bukowym z kaszą jęczmienną, karmelizowanym bobem i pianką z czerwonej kapustyŁukasz Wojtkiewicz i Kamil Wójciak, Unity Line.
Polędwica wieprzowa z truflową fantazją,Przemysław Gryz i Krzysztof Pawlik, Restauracja Amber Room
Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie glazurowanych żeberek w balsamicznej redukcji, serwowane z ziemniaczanym supreme w towarzystwie faszerowanych buraczków groszkowym piure, wątróbki z szalotkową konfiturą,Krzysztof Bobola i Szymon Pitera, Zamek Dubiecko
Rolada z polędwiczki wieprzowej, z gratin ziemniaczanym na sosie rozmarynowym ze smażonym boczkiem,Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski, Hotel Best Western Gorzów Wlkp.
Polędwiczki wieprzowe obtoczone w ziołach w towarzystwie faszerowanego gołąbka z policzkami, podawane z sosem lukrecjowym,Michał Budnik i Arkadiusz Ziółkowski, Joseph's Wine and Food
"Wieprzowa iluzja"Kamil Bednarek i Kamil Skrok, Restauracja Cammino
Assiette polskiej wieprzowinyMarcin Popielarz i Kacper Maziuk, Sheraton Sopot
Podwędzana polędwiczka wieprzowa z regionalną kiszką ziemniaczanąŁukasz Kawaller i Błażej Szymański, Hotel Anders
Glazurowana polędwiczka z ziemniakiem konfi ze skwareczkami w towarzystwie karmelizowanego boczku muśnięta pianką musztardową z sosem z kopru włoskiego z nutą limetki oraz aromatycznym sosem piwnym .Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek, Le Meriden BristolDanie zdobyło III miejsce
Kapuśniaczek ze schabem PQS, palcówką i ciastkiem z kiszonej kapustyPaweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński, Hotel IntercontinentalDanie zdobyło II miejsce.
P olędwiczka wieprzowa otoczona kaszą preparowaną na złotym płatkuŁukasz Cichy i Paweł Kras, Restauracja Ancora, KrakówDanie zdobyło I miejsce.
Piotr Krogulec i Łukasz Motylski, Restauracja JAN, BełchatówDanie otrzymało wyróżnienie Jury Koneserów Smaku.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana podrobami, orzechy, grzyby, kalafior, ziemniak, jajkoAdam Kowalewski i Tomasz Kazimierski, Restauracja Kummerówka, Bydgoszcz
Wariacja wieprzowa w towarzystwie puree z zielonego groszku z duetem sosówJacek Krakowiak i Przemysław Nowicki, Hotel Aquarius
Polędwiczka wieprzowa marynowana w konfiturze różanej podana na gruszkach w chili z granitą z sosny i czerwonych burakówPiotr Pawłowski i Rafał Maslenkiewicz, Hotel Andel's
Polędwiczki faszerowane ślimakami, grasicą i gruszkami na sosie z miodu pitnego i suszonej figi z warzywami baby i terriną z fioletowych ziemniaczkówŁukasz Fulara i Piotr Ciomek, Hotel Villa Sedan
Jury w akcji :-)
Puchar przechodni 'Art de la cuisine Martell przez cały rok znajduje się w posiadaniu restauracji zwycięskiej drużyny i stanowi niewątpliwą chlubę dla całej załogi. Szkoda tylko, że trzeba się z nim rozstać przy kolejnej edycji ;-)
Zdjęcia dań dostępne są również na profilu ArtKulinaria na Facebooku, a także na profilu Rafała - tu znajdziecie więcej fotografii konkursowych, kucharzy przy pracy i jurorów.Bardzo polecam też Wam zdjęcia z zeszłorocznej edycji konkursu na profilu ArtKulinaria .
,