ßßß Cookit - przepis na Jubileuszowa edycja l'Art de la cuisine Martell 2012

Jubileuszowa edycja l'Art de la cuisine Martell 2012

nazwa

Wykonanie

XIV-wieczny zamek krzyżacki, który góruje nad małym mazurskim miasteczkiem Ryn, każdego roku przyciąga rzesze zawodników i smakoszy. Mowa bynajmniej nie o rycerskich potyczkach i biesiadach, ale o najwykwintniejszym konkursie kulinarnym w kraju.
l'Art de la cuisine Martell, czyli Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej za motyw przewodni obiera wykorzystanie w daniu określonego składnika oraz - do wykonanego z niego dania - dobór odpowiedniego koniaku Martell. W szranki z umiejętnościami ekip konkursowych stawała już kaczka, cielęcina, troć norweska, królik, foie gras i wiele innych. Tegoroczne zmagania konkursowe opierały się na wysokiej jakości wieprzowinie PQS .
W konkursie startuje 16 najlepszych ekip. W tym roku organizatorzy przyjęli aż 50 zgłoszeń kucharzy, którzy chcieli uzyskać możliwość startu w konkursie i zdobyć jego puchar przechodni.
Już po raz szósty mieliśmy przyjemność gościć w murach Hotelu Zamek Ryn. Każdego roku Rafał obejmuje zaszczytną rolę Jurora konkursu. To niezwykle odpowiedzialne zadanie wymaga wiedzy kulinarnej, wyobraźni, poczucia estetyki, a przede wszystkim wysublimowanego smaku. Takiego, który dostrzeże bogactwo aromatu w prostocie wykonania.
Zawodnicy oceniani są przez:
- Jury Degustacyjne Profesjonalne - które ocenia smak, kreatywność oraz sposób prezentacji dania;
- Jury Techniczne, które sprawuje nadzór nad tym, aby konkurs przebiegał zgodnie z regulaminem oraz ocenia sposób pracy zawodników, czystość stanowisk i smak dania;
- Jury Koneserów Smaku, czyli Jury Gwiazd, które przyznaje własną ocenę.
Copyright ArtKulinaria.pl / Jury Degustacyjne Profesjonalne, na zdjęciu od lewej: Joseph "Józek" Seleetso, Rafał Targosz, Andrej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski, Robert Sowa
Konkurs kulinarny to również szerokie pole działania dla miłośnika fotografowania :-) W ferworze kulinarnej walki na stanowiskach konkursowych, tłocznego przemieszczania się jurorów pomiędzy nimi, trzeba znaleźć odrobinę miejsca dla siebie. Muszę przyznać, że ta pełna rywalizacji sceneria, zaangażowanie i skupienie tworzących swoje dzieła kucharzy - to wszystko jest naprawdę wciągające. Zobaczcie ich w akcji :-)
A oto 16 dań konursowych, które wyszły spod rąk startujących ekip (kolejność losowa):
Podwędzana polędwica wieprzowa w dymie bukowym z kaszą jęczmienną, karmelizowanym bobem i pianką z czerwonej kapusty
Łukasz Wojtkiewicz i Kamil Wójciak, Unity Line.
Polędwica wieprzowa z truflową fantazją,
Przemysław Gryz i Krzysztof Pawlik, Restauracja Amber Room
Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie glazurowanych żeberek w balsamicznej redukcji, serwowane z ziemniaczanym supreme w towarzystwie faszerowanych buraczków groszkowym piure, wątróbki z szalotkową konfiturą,
Krzysztof Bobola i Szymon Pitera, Zamek Dubiecko
Rolada z polędwiczki wieprzowej, z gratin ziemniaczanym na sosie rozmarynowym ze smażonym boczkiem,
Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski, Hotel Best Western Gorzów Wlkp.
Polędwiczki wieprzowe obtoczone w ziołach w towarzystwie faszerowanego gołąbka z policzkami, podawane z sosem lukrecjowym,
Michał Budnik i Arkadiusz Ziółkowski, Joseph's Wine and Food
"Wieprzowa iluzja"
Kamil Bednarek i Kamil Skrok, Restauracja Cammino
Assiette polskiej wieprzowiny
Marcin Popielarz i Kacper Maziuk, Sheraton Sopot
Podwędzana polędwiczka wieprzowa z regionalną kiszką ziemniaczaną
Łukasz Kawaller i Błażej Szymański, Hotel Anders
Glazurowana polędwiczka z ziemniakiem konfi ze skwareczkami w towarzystwie karmelizowanego boczku muśnięta pianką musztardową z sosem z kopru włoskiego z nutą limetki oraz aromatycznym sosem piwnym .
Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek, Le Meriden Bristol
Danie zdobyło III miejsce
Kapuśniaczek ze schabem PQS, palcówką i ciastkiem z kiszonej kapusty
Paweł Kalbarczyk i Paweł Dziekoński, Hotel Intercontinental
Danie zdobyło II miejsce.
P olędwiczka wieprzowa otoczona kaszą preparowaną na złotym płatku
Łukasz Cichy i Paweł Kras, Restauracja Ancora, Kraków
Danie zdobyło I miejsce.
Piotr Krogulec i Łukasz Motylski, Restauracja JAN, Bełchatów
Danie otrzymało wyróżnienie Jury Koneserów Smaku.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana podrobami, orzechy, grzyby, kalafior, ziemniak, jajko
Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski, Restauracja Kummerówka, Bydgoszcz
Wariacja wieprzowa w towarzystwie puree z zielonego groszku z duetem sosów
Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki, Hotel Aquarius
Polędwiczka wieprzowa marynowana w konfiturze różanej podana na gruszkach w chili z granitą z sosny i czerwonych buraków
Piotr Pawłowski i Rafał Maslenkiewicz, Hotel Andel's
Polędwiczki faszerowane ślimakami, grasicą i gruszkami na sosie z miodu pitnego i suszonej figi z warzywami baby i terriną z fioletowych ziemniaczków
Łukasz Fulara i Piotr Ciomek, Hotel Villa Sedan
Jury w akcji :-)
Puchar przechodni 'Art de la cuisine Martell przez cały rok znajduje się w posiadaniu restauracji zwycięskiej drużyny i stanowi niewątpliwą chlubę dla całej załogi. Szkoda tylko, że trzeba się z nim rozstać przy kolejnej edycji ;-)
Zdjęcia dań dostępne są również na profilu ArtKulinaria na Facebooku, a także na profilu Rafała - tu znajdziecie więcej fotografii konkursowych, kucharzy przy pracy i jurorów.
Bardzo polecam też Wam zdjęcia z zeszłorocznej edycji konkursu na profilu ArtKulinaria .
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/artykuly/jubileuszowa-edycja-lart-de-la-cuisine-martell-2012