Wykonanie
Mleczaj smaczny Lactarius volemus to
grzyb jadalny chociaż nie każdemu odpowiada jego dość specyficzny smak. Ale żeby się o tym przekonać trzeba po prostu samemu spróbować. Mnie te
grzyby bardzo smakują smażone z
cebulą i
marchewką .Mleczaj smaczny jest popularnie nazywany
krówką z powodu zawartości dość obfitej ilości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor.Zobacz inne
grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki.
Kapelusz mleczaja smacznego osiąga rozmiar od 5 do 15 cm średnicy. Za
młodu jest łukowaty, później płaski. Brzeg lekko podwinięty, później środek kapelusza lekko wklęsły a czasami słabo lejkowaty. Powierzchnia kapelusza raczej gładka, matowa, jakby nieco aksamitna, bez charakterystycznych dla niektórych mleczajów prążków. U starszych owocników może być pomarszczona, jamkowata albo popękana. Koloru żółtorudawego, pomarańczowoczerwonego, pomarańczowobrązowego, kasztanowobrązowego.Blaszki od
spodu kapelusza gęste, raczej grube, lekko zbiegające na trzon albo przyrośnięte do niego. Początkowo białawe, kremowe, z
wiekiem brązowieją.Trzon dość gruby, walcowaty, maczugowaty, zwarty, czasami z brązowymi plamkami. Na powierzchni gładki, suchy. Koloru pomarańczowożołty, czerwonopomarańczowy, ale jaśniejszy od kapelusza.Miąższ twardy, jędrny, kruchy. Koloru białego lub kremowego w kapeluszu i brązowawego w trzonie. Smak słodkawy, zapach aromatyczny. Mleczko bardzo obfite . Po przekrojeniu albo uszkodzeniu
grzyba aż
kapie. Jest lepkie, białe, ale po chwili szarzeje albo brązowieje. W smaku początkowo łagodne, po chwili może być nieco nieprzyjemne, żywiczne, ale nie piekące ani gorzkie. Zapach słodki, intensywny, u starszych owocników
śledziowy.Mleczaje smaczne wyrastają od czerwca do października, czasami pojedynczo albo w małych, liczących kilka sztuk grupach. Można je spotkać w lasach liściastych i iglastych, na glebach wapiennych.
Krówki według niektórych można jeść nawet na surowo, ale chyba najsmaczniejsze są smażone. Ew.
śledziowy zapach znika podczas obróbki cieplnej. Dobre są usmażone w panierce i dopiero wtedy zalane
octową marynatą. Można je też grillować.Zbierając mleczaje smaczne nie przycinamy trzonów i układamy je delikatnie w koszu żeby nie uszkodzić owocników bo obfite mleczko zachlapie nam inne
grzyby.źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007