ßßß Cookit - przepis na Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 ząbek czosnku
1 cebula (np. cukrowa)
1/3 papryczki chili
1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy
2 papryki (mogą być różne kolory)
1 mała lub średnia cukinia
150 g pieczarek
1 mały bakłażan
2 pomidory
250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.
Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 2 minuty.
Dodać łyżkę oliwy, pokrojone na plasterki pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/papryka/leczo_wegetarianskie/przepis.html