Wykonanie
Składniki4 porcje1 ząbek
czosnku1
cebula (np. cukrowa)1/3
papryczki chili1 łyżka
oliwy i 1 łyżka
masła lub 2 łyżki
oliwy2
papryki (mogą być różne kolory)1 mała lub średnia
cukinia150 g
pieczarek1 mały
bakłażan2
pomidory250 g domowego
przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce1/2 łyżeczki
papryki w proszku1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
cukruokoło 1/2 łyżeczki
soli morskiej i świeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie
Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę
oliwy, włożyć
czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać
cebulę oraz
papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż
cebula się zeszkli.Dodać
paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną
cukinię i smażyć przez 2 minuty.Dodać łyżkę
oliwy, pokrojone na plasterki
pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę
bakłażana. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić
solą i
pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z
sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę
pomidorową,
czerwoną paprykę w proszku oraz
suszone oregano, doprawić
cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą
wodą lub
bulionem.