ßßß
Słynna potrawa dziś w naszej sezonowej kuchni.Danie konieczne do zrobienia w sezonie bakłażanów, pomidorów i kabaczków!To moja wolna interpretacja tej potrawy, sprawdźcie czy udana :)Nie szukałam specjalnie przepisu, puściłam wodze fantazji ;)1 średni bakłażan1 średnia cukinia4 duże pomidory1 mała cebula3 ząbki czosnkusól, pieprzoliwa do smażenia2-3 łyżeczki suszonego oraganokilka gałązek tymianku1/2 łyżeczki cynamonu250 ml gęstego przecieru pomidorowego1 łyżeczka masłaPrzygotowujemy naczynie żaroodporne w którym będziemy układaćwarzywa a potem zapiekać.Dobrze aby warzywa miały zbliżoną średnicę, wtedy łatwiej je kroić i układać.
Najpierw przygotowujemy sos który ułożymy na die naczynia - siekamy w kosteczkę cebulę i 1 ząbek czosnku, szklimy na łyżce oliwy, zalewamy przecierem, dodajemy łyżeczkę oregano, masło, cynamon i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.Wykładamy sos na dno naczynia.Kroimy bakłażan, solimy i odstawiamy. Tak samo postępujemy z cukinią. Kiedy puszczą soki, odsączamy, polewamy oliwą, posiekanym czosnkiem i posypujemy oregano oraz pieprzem.Pomidory kroimy w takiej samej grubości plasterki i również solimy, polewamy oliwą i posypujemy czosnkiem i oregano.Układamy plasterki warzyw naprzemian z pomidorem dość gęsto na sosie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy ok. 40 minut aż warzywa zmiękną.
***
U nas dodatkiem do potrawy był ryż z pomidorami i papryką SyS (Dania Babci Zosi).Był to mój pierwszy kontakt z tym producentem i powiem Wam że byliśmy mile zaskoczeni, już w trakcie przyrządzania pięknie pachniało.W składzie ma paprykę, soczewicę, pomidory i cebulę, okazał się bardzo sycący.Z czystym sumieniem polecam. Bez dodatków chemicznych, konserwantów i barwników.Ładnie zapakowany, aż żal było otwierać ;) z ciekawym opisem przyrządzania według babci Zosi, która zdradza rodzinną tradycję gotowania ryżu na sypko:)W środku 2 osobne poręczne paczuszki na 2 osobne porcje po 125 g.Można dodać więcej samego ryżu bo jedna paczuszka zawiera też sporo soczewicy.