Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje100 g
makaronu sojowego vermicelli200 g
krewetek black tiger (mogą być mrożone) lub 150 g pokrojonej w kosteczkę
piersi kurczaka1
mango1 i 1/2 łyki startego
imbiru2 duże ząbki
czosnku1
papryczka chili (lub mniej, do smaku)1 łyżka
oleju kokosowego lub innego roślinnego3 łyżki
sezamu1/2 szklanki listków
miętyopcjonalnie 1 łyżka liści
kolendrySos:sok z 2
limonek2 łyżki
cukru trzcinowego lub
palmowego1 łyżka
sosu ostrygowego lub 2 łyżki
sojowegoPrzygotowanieZagotować
wodę w garnku, odstawić z ognia, włożyć
makaron i namaczać przez około 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną
wodą.
Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest taka potrzeba (mają pozostać ogonki), opłukać i osuszyć.
Mango obrać, odciąć miąższ przy pestce, pokroić w kostkę.Sos: Wycisnąć sok z
limonek i wymieszać z
cukrem oraz
sosem ostrygowym lub
sojowym, odstawić.
Imbir i
czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Papryczkę chili pokroić w małą kosteczkę.Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać
olej, włożyć
imbir i
czosnek, smażyć przez około 1 minutę do lekkiego zrumienienia. Dodać
krewetki, smażyć przez około 2 minuty. Dodać
papryczkę chili,
sezam lub
pistacje i smażyć przez pół minuty od czasu do czasu mieszając.Dodać
makaron sojowy, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pokrojone
mango i wymieszać.Przesunąć zawartość patelni na bok, przechylić patelnię i w powstały dołek wlać składniki sosu. Trzymać patelnię cały czas przechyloną tak aby sos w dołku podgrzewał się na ogniu i redukował. Pogotować go przez około 15-30 sekund aż zgęstnieje, następnie rozprowadzić po całej patelni, wymieszać. Posypać
miętą i
kolendrą jeśli jej używamy.