ßßß Cookit - przepis na Makaron sojowy z mango i krewetkami

Makaron sojowy z mango i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
100 g makaronu sojowego vermicelli
200 g krewetek black tiger (mogą być mrożone) lub 150 g pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka
1 mango
1 i 1/2 łyki startego imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 papryczka chili (lub mniej, do smaku)
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
3 łyżki sezamu
1/2 szklanki listków mięty
opcjonalnie 1 łyżka liści kolendry
Sos:
sok z 2 limonek
2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego
1 łyżka sosu ostrygowego lub 2 łyżki sojowego
Przygotowanie
Zagotować wodę w garnku, odstawić z ognia, włożyć makaron i namaczać przez około 4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest taka potrzeba (mają pozostać ogonki), opłukać i osuszyć.
Mango obrać, odciąć miąższ przy pestce, pokroić w kostkę.
Sos: Wycisnąć sok z limonek i wymieszać z cukrem oraz sosem ostrygowym lub sojowym, odstawić.
Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę chili pokroić w małą kosteczkę.
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, włożyć imbir i czosnek, smażyć przez około 1 minutę do lekkiego zrumienienia. Dodać krewetki, smażyć przez około 2 minuty. Dodać papryczkę chili, sezam lub pistacje i smażyć przez pół minuty od czasu do czasu mieszając.
Dodać makaron sojowy, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pokrojone mango i wymieszać.
Przesunąć zawartość patelni na bok, przechylić patelnię i w powstały dołek wlać składniki sosu. Trzymać patelnię cały czas przechyloną tak aby sos w dołku podgrzewał się na ogniu i redukował. Pogotować go przez około 15-30 sekund aż zgęstnieje, następnie rozprowadzić po całej patelni, wymieszać. Posypać miętą i kolendrą jeśli jej używamy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/makaron_sojowy_z_mango/przepis.html