Wykonanie
SkładnikiSpód:ok. 200 g
ciasteczek owsianych z
czekoladą2 łyżki roztopionego
masłaSyrop dyniowo-korzenny:2 szklanki (500 ml)
wody4 łyżeczki mielonego
imbiru4 łyżeczki mielonego
cynamonu3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub 4 łyżki
cukru wanilinowego50 ml mocnego
espresso lub zaparzonej mocnej
kawy1 puszka (530 g)
mleka zagęszczonego słodzonego "
krówkowego" (kajmaku)1 szklanka purée z upieczonej dyni*Masa serowa:1 kg zmielonego tłustego
twarogu3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
cukru5
jajek (M)2
żółtkaŚmietanka na wierzch:1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej
śmietany 18%3 łyżki
cukruDekoracja:
bita śmietanasos toffee lub
polewa czekoladowaziarenka
kawyPrzygotowanieSpód:Dno tortownicy o średnicy ok. 24-25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu, dodać roztopione
masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Syrop dyniowo-korzenny:Do rondelka wlać
wodę, dodać
przyprawy:
imbir,
cynamon i
gałkę muszkatołową oraz
wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część
syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie
przyprawy, a odcedzony
syrop był jak najbardziej klarowny (powinniśmy uzyskać ok. 1/3 szklanki
syropu).Do powstałego
syropu dodać
kawę i
mleko zagęszczone, wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie zmiksować.Masa serowa:
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do
mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).Do
twarogu dodać
mąkę i
cukier i zmiksować (w mikserze lub malakserze) przez minutę. Dodawać po jednym
jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku, na koniec zmiksować z
żółtkami.Masę
serową połączyć z przygotowanym i ostudzonym
syropem, zmiksować aż będzie jednolita. Gładką masę wylać na przygotowany spód z
ciasteczek. Sernik wstawić na kratkę do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 75 minut. Po tym czasie środek sernika ma być już ścięty ale ciągle miękko uginać się pod palcem.Ostrożnie wysunąć sernik i rozsmarować na nim
śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami
cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut .Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na noc lub minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia. Przed podanie udekorować
bitą śmietaną, sosem toffee lub
polewą czekoladową i ziarenkami
kawy.Wskazówki* Jak upiec
dynię:
dynię umyć i pokroić na części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
