Wykonanie
Dynia nigdy mi się nie znudzi.Sernik wyszedł bardzo dobry, tylko moja
dynia nie dodała mu tak szalenie
pomarańczowego zabarwienia jak w oryginale. To mój drugi sernik
dyniowy, pierwszy piekłam z przepisu z Kwestii Smaku, na
czekoladowym spodzie z
orzechami- właśnie ten wygrywa w rankingu i jeśli
dyniowy to następnym razem właśnie on, ale poniższy również jest warty uwagi, szczególnie przez znaczną zawartość dyni (425 g puree!). Spód zrobiłam na domowych pierniczkach (suchych, bez lukru)- był przepyszny, do
sera już nie dodawałam przypraw korzennych, a nieco
aromatu waniliowego. Oryginał zaleca pieczenie w kąpieli
wodnej, ale w ostatniej chwili gapnęłąm się, że nie mam folii aluminiowej i wolałam nie ryzykować- wyszedł pomimo tego. Co do wielkości tortownicy- w oryginale jest
mowa o 23 cm średnicy, ja piekłam w 22 cm, ale była stanowczo za mała, zostało mi
sera jeszcze na kilka mini serniczków.Na zdjęciu porcja sernika w towarzystwie
syropu dyniowego, szaleństwo-
syrop najlepszy był do
kawy (poezja!). Przepis poniżej.

Składniki na spód:250 g
ciasteczek imbirowych/ pierniczków bez lukru80 g
masła1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. (Lub postąpić jak ja, czyli utłuc pierniki (znajdujące się w foliowym woreczku) na piasek za pomocą tłuczka i wymieszać z roztopionym
masłem)Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. (Gdy nagle okazuje się, że jednak w tej dużej szufladzie nie ma folii- don't panic, brak
wody uniemożliwia zaistnienie wielu istotnych procesów, ale sernik upieczemy .)Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego, zmielonego 3 - krotnie250 g
serka mascarpone3
jajka3
żółtka2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej190 g drobnego
cukru do wypieków425 g puree z dyni2 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika (pominęłam)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę
serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać masę
serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli
wodnej około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.
Syrop dyniowy (stąd)250ml
wody100g
cukru, białego lub trzcinowego150g puree z upieczonej dyni1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej4
goździkiziarenka z 1/2
laski waniliiCukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na średnim ogniu aż
syrop zgęstnieje (ok. 10-15 minut). W połowie całość należy zmiksować w blenderze na gładką konsystencję - wcześniej wyciągnąć
goździki.
Syrop przelać do słoiczka lub butelki i przechowywać w lodówce. Zamieszać przed użyciem.