ßßß
Składniki na spód:250 g ciasteczek imbirowych/ pierniczków bez lukru80 g masła1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikaWszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. (Lub postąpić jak ja, czyli utłuc pierniki (znajdujące się w foliowym woreczku) na piasek za pomocą tłuczka i wymieszać z roztopionym masłem)Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. (Gdy nagle okazuje się, że jednak w tej dużej szufladzie nie ma folii- don't panic, brak wody uniemożliwia zaistnienie wielu istotnych procesów, ale sernik upieczemy .)Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego, zmielonego 3 - krotnie250 g serka mascarpone3 jajka3 żółtka2 łyżki soku z cytryny3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej190 g drobnego cukru do wypieków425 g puree z dyni2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (pominęłam)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.
Syrop dyniowy (stąd)250ml wody100g cukru, białego lub trzcinowego150g puree z upieczonej dyni1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej4 goździkiziarenka z 1/2 laski waniliiCukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na średnim ogniu aż syrop zgęstnieje (ok. 10-15 minut). W połowie całość należy zmiksować w blenderze na gładką konsystencję - wcześniej wyciągnąć goździki. Syrop przelać do słoiczka lub butelki i przechowywać w lodówce. Zamieszać przed użyciem.