Wykonanie
Składniki12 sztukSpód:100 g
ciasteczek Digestive z
czekoladą3 łyżki roztopionego
masłaPolewa z solonym karmelem:3 łyżki brązowego lub
białego cukru3 łyżki
wody3 łyżki
śmietanki kremowej 30%3 łyżki
masłaszczypta
soli morskiejMasa serowa:3 łyżki polewy karmelowej (z powyższego przepisu)1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej w granulkach1/2 łyżeczki
cynamonu500 g zmielonego
twarogu1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajkaDekoracja:
bita śmietana (250 ml
śmietany 36% + 2 łyżki drobnego
cukru)3 łyżki polewy karmelowej (z powyższego przepisu)PrzygotowanieSpód:Formę na muffiny wyłożyć 12 standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Do miski włożyć
ciasteczka i dokładnie rozkruszyć tłuczkiem, wymieszać z roztopionym
masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.Polewa z solonym karmelem:Do rondelka wsypać
cukier i podgrzewać go przez około 30 - 60 sekund lub do czasu aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Wlać
wodę (uwaga, będzie pryskać), zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści, wlać
śmietankę i dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Gdy masa się zagotuje, dodać
masło,
sól i po roztopieniu odstawić z ognia.Masa serowa:Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Odłożyć 3 łyżki gorącej polewy i rozpuścić w niej
kawę oraz
cynamon (w razie potrzeby można podgrzać). Resztę polewy ostudzić i wykorzystać do dekoracji.
Ser włożyć do miski, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier,
cukier wanilinowy i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać
jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników, powtórzyć z następnym
jajkiem. Na koniec zmiksować z mieszanką
kawy.Wyłożyć masę do papilotek na warstwę
ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu można dekorować ubitą z
cukrem kremówką.WskazówkiJeśli serniczki nie będą od razu podawane, można je przechowywać w chłodnym miejscu. Dekorację można zrobić przez podaniem, ale jeśli kremówka będzie dobrze ubita, można też przechowywać serniczki razem z dekoracją (w lodówce).
Śmietankę 36% przeznaczoną do ubicia należy bardzo dobrze schłodzić. Metalową miskę, w której będziemy ubijać
śmietankę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, aby była bardzo zimna. Dopiero wówczas możemy umieścić
śmietankę w misce, dodać
cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 8 minut lub do czasu aż będzie bardzo sztywna.

