ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki cappuccino z solonym karmelem

Mini serniczki cappuccino z solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
Spód:
100 g ciasteczek Digestive z czekoladą
3 łyżki roztopionego masła
Polewa z solonym karmelem:
3 łyżki brązowego lub białego cukru
3 łyżki wody
3 łyżki śmietanki kremowej 30%
3 łyżki masła
szczypta soli morskiej
Masa serowa:
3 łyżki polewy karmelowej (z powyższego przepisu)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
1/2 łyżeczki cynamonu
500 g zmielonego twarogu
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
Dekoracja:
bita śmietana (250 ml śmietany 36% + 2 łyżki drobnego cukru)
3 łyżki polewy karmelowej (z powyższego przepisu)
Przygotowanie
Spód:
Formę na muffiny wyłożyć 12 standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Do miski włożyć ciasteczka i dokładnie rozkruszyć tłuczkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.
Polewa z solonym karmelem:
Do rondelka wsypać cukier i podgrzewać go przez około 30 - 60 sekund lub do czasu aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Wlać wodę (uwaga, będzie pryskać), zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści, wlać śmietankę i dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy masa się zagotuje, dodać masło, sól i po roztopieniu odstawić z ognia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Odłożyć 3 łyżki gorącej polewy i rozpuścić w niej kawę oraz cynamon (w razie potrzeby można podgrzać). Resztę polewy ostudzić i wykorzystać do dekoracji.
Ser włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników, powtórzyć z następnym jajkiem. Na koniec zmiksować z mieszanką kawy.
Wyłożyć masę do papilotek na warstwę ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu można dekorować ubitą z cukrem kremówką.
Wskazówki
Jeśli serniczki nie będą od razu podawane, można je przechowywać w chłodnym miejscu. Dekorację można zrobić przez podaniem, ale jeśli kremówka będzie dobrze ubita, można też przechowywać serniczki razem z dekoracją (w lodówce).
Śmietankę 36% przeznaczoną do ubicia należy bardzo dobrze schłodzić. Metalową miskę, w której będziemy ubijać śmietankę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, aby była bardzo zimna. Dopiero wówczas możemy umieścić śmietankę w misce, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 8 minut lub do czasu aż będzie bardzo sztywna.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/mini_serniczki_cappuccino/przepis.html