Wykonanie
To jest jedno z ulubionych ciast, które robi się w domu. Czasem nawet jest alternatywą dla
tortów. Tak było właśnie w tym roku w moje urodziny :)Ten sernik jest z masą kajmakową, dobry. Choć przyznam, że jeszcze długo żadne ciasto
serowe nie dorówna temu z malinowymi kleksami .

Kajmakowy sernikSkładniki na spód:~ 250g
ciastek typu "markizy"~ 1 tabliczka (100g)
mlecznej czekolady~ 50g
masłaDo miski włożyć pokruszone
ciastka (np. tłuczkiem, w malakserze).
Czekoladę rozpuścić na kąpieli
wodnej razem z
masłem. Ostudzona masę dodać do
herbatników. Dokładnie wyrobić. Masą wyłożyć spód tortownicy oraz boki- około 4 cm . Uklepać równo i wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową:~ 800g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie~ 1 puszka masy kajmakowej~ 1/4 szklanki
cukru~ 3 płaskie łyżki
mąki~ 16g
cukru wanilinowego~ 5
jajek~ 80ml
śmietanki 30%Wierzch:~ 120ml
śmietanki 30%~ 3 łyżki
cukru~ 1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej~ 2 łyżki wrzącej
wodyPiekarnik nagrzać do 175 °C. Do miski włożyć
ser, dodać masę kajmakową i zmiksowaćdo połączenia się składników. Dodać
mąkę i
cukry (miksować na najmniejszych obrotach). Następnie dodawać po jednym
jajku za każdym razem miksując tylko do połączeniasię składników- w jednolitą masę. Na koniec dodać
śmietanę.Masę
serową wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika.Piec przez 15 minut w 175°C , następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez 90minut.Wierzch :
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić, dodać do
śmietany razem z
cukrem.Wymieszać.15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie wysunąć kratkę z piekarnika i rozprowadzić na powierzchni ciasta
kawową śmietankę, wstawić z powrotem.Po czasie pieczenia sernik studzić w ciepłym piekarniku, a następnie całkowicie go wyjąć.Zimne ciasto obkroić nożem w celu zdjęcia obręczy z tortownicy . Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.Podawać udekorowany
bitą śmietaną i
polewą czekoladową.About Paula