Wykonanie
Sobota, trzeba było przygotować jakieś ciasto. Mój P. uwielbia serniki, więc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry
Składniki:Spód:– 25 dag
ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez
cukru)– 100 g
masła;Masa serowa:– 80 dag
twarogu;– 250 g
śmietany 18%;– 5
jajek;– szklanka
cukru;– dwa opakowania
cukru wanilinowego;– łyżka
mąki ziemniaczanej;Polewa krówkowa:– 3 większe
mleczne krówki;– 1-2 łyżki
mlekaPolewa czekoladowa:– 80 g
mlecznej czekolady;– łyżka
mlekaWykonanie:1.
Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone
masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić.2.
Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać
twaróg i miksując dodawać
śmietanę,
jajka,
cukier,
cukier wanilinowy oraz
mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.3. W jednym garnuszku roztopić
krówki z
mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić
czekoladę z
mlekiem. Polać sernik według upodobań.Smacznego