ßßß
Składniki:Spód:– 25 dag ciastek ( u mnie 15 dag petit bure i 10 dag kruchych, bez cukru)– 100 g masła;Masa serowa:– 80 dag twarogu;– 250 g śmietany 18%;– 5 jajek;– szklanka cukru;– dwa opakowania cukru wanilinowego;– łyżka mąki ziemniaczanej;Polewa krówkowa:– 3 większe mleczne krówki;– 1-2 łyżki mlekaPolewa czekoladowa:– 80 g mlecznej czekolady;– łyżka mlekaWykonanie:1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Wystudzić.2. Twaróg zemleć trzykrotnie, ja użyłam takiego z wiaderka, więc go nie mieliłam. Partiami dokładać twaróg i miksując dodawać śmietanę, jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylać na ostudzone ciasto. Całość wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań.Smacznego