Wykonanie

Nie można przejść obojętnie obok sernika z nutellą... choć w
masie nie czuć jej za mocno. Generalnie to niezwykle smaczny sernik trójkolorowy ;-). Ale czy w ogóle powinno się słuchać opinii sernikożercy? Skoro ja lubię większość serników? ;-)Składniki na spód:150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive2 łyżki nutelli1/2 łyżeczki
cynamonuCiastka,
cynamon i nutellę wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/2 - 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 łyżka proszku budyniowego
waniliowego1/4 szklanki kwaśnej
śmietany 18%100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki nutelliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, przestudzić.
Ser utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać
jajka, proszek budyniowy i
śmietanę.Masę
serową podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną
czekoladę, wymieszać. Do drugiej nutellę, zmiksować.Kolejno porcjami wykładać masę
serową na przygotowany i schłodzony spód. Najpierw, poczynając od warstwy najgęstszej - czekoladowej,
potem warstwę z nutellą, na końcu warstwę
serową białą.Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .

Powstał z przepisu wyszperanego przez Halberka na potrzeby forum :-), z małymi modyfikacjami (głównie co do proporcji).