ßßß
Nie można przejść obojętnie obok sernika z nutellą... choć w masie nie czuć jej za mocno. Generalnie to niezwykle smaczny sernik trójkolorowy ;-). Ale czy w ogóle powinno się słuchać opinii sernikożercy? Skoro ja lubię większość serników? ;-)Składniki na spód:150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive2 łyżki nutelli1/2 łyżeczki cynamonuCiastka, cynamon i nutellę wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka1 łyżka proszku budyniowego waniliowego1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%100 g gorzkiej czekolady4 łyżki nutelliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić.Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dalej ucierając dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę.Masę serową podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Do drugiej nutellę, zmiksować.Kolejno porcjami wykładać masę serową na przygotowany i schłodzony spód. Najpierw, poczynając od warstwy najgęstszej - czekoladowej, potem warstwę z nutellą, na końcu warstwę serową białą.Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Powstał z przepisu wyszperanego przez Halberka na potrzeby forum :-), z małymi modyfikacjami (głównie co do proporcji).