ßßß
W ciastach, jak i życiu, uwielbiam połączenie czerni i bieli - musiałam upiec to brownies! Jest pyszne, z białą czekoladą, słodkie, choć nie za bardzo - dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Tym razem chciałam przetestować ich wersję lidlowską 'Neo' by sprawdzić, czy krem lepiej odchodzi od ciasteczek, do przygotowania uroczych sówek . W kwestii informacyjnej - odchodzi tak samo źle ;-). Ale brownies warto upiec!Składniki na masę serową:100 g białej czekolady600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków3 jajka1 łyżeczka pasty z wanilli, ekstraktu z wanilli lub ziarenka z 1 laski waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.W misie miksera utrzeć twaróg, cukier, jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wanilię. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.Składniki na masę brownies:100 g gorzkiej czekolady100 g masła2 jajka, w temperaturze pokojowej1/3 szklanki cukru3 łyżki kakao1 szklanka mąki pszennej2 łyżki rumu18 ciastek OreoCzekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka lekko roztrzepać z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę, rum i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać przesiane kakao i mąkę, dokładnie połączyć z masą czekoladowo - jajeczną.Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Wlewać na zmianę masę sernikową i masę brownie, by powstały nieregularne warstwy. Wierzch ciasta udekorować pokruszonymi lub całymi ciastkami oreo.Piec w 180ºC przez około 30 minut lub do momentu, aż masa serowa będzie sprężysta przy dotyku.Upieczone ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog gotujebolubi.blox.pl