Wykonanie
Brownie
chałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie
czekoladowy smak, z wyczuwalną
chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie
chałwę i
czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :)Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm .
Składniki:160g
chałwy waniliowej75g
gorzkiej czekolady50g
masła50g
cukru80g
mąki pszennej2
jajka3 łyżki (około 25g)
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:-
masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika- do gorącej mieszanki dodać przesiane
kakao oraz 100g drobno pokruszonej
chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia
-
jajka ubić z
cukrem, dodać mieszankę
czekoladową oraz ekstrakt z
wanilii, wymieszać-
mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać- masa powinna być bardzo gęsta
- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)- pozostałe 60g
chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony
czekoladą, ale nie surowym
ciastem)- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie