ßßß
Składniki:160g chałwy waniliowej75g gorzkiej czekolady50g masła50g cukru80g mąki pszennej2 jajka3 łyżki (około 25g) kakao1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika- do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia
- jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać- mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać- masa powinna być bardzo gęsta
- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)- pozostałe 60g chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem)- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie