ßßß Cookit - przepis na Brownie chałwowe

Brownie chałwowe

nazwa

Wykonanie

Brownie chałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie czekoladowy smak, z wyczuwalną chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie chałwę i czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :)
Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm .
Składniki:
160g chałwy waniliowej
75g gorzkiej czekolady
50g masła
50g cukru
80g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki (około 25g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia
- jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać
- masa powinna być bardzo gęsta
- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)
- pozostałe 60g chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem)
- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/10/brownie-chawowe.html