ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo intensywnie czekoladowy sernik. Przez moment zastanawiałam się, czy my aż tak bardzo lubimy gorzką czekoladę? ;-) Teraz wiem - tak, ale od czasu do czasu... Choć to deser nie tylko dla czokoholików ;-).
Poniżej możecie obejrzeć jak piecze go sama autorka przepisu.
Składniki na spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
50 g masła, roztopionego
1 łyżka kakao
Ciastka, masło i kakao wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
500 g serka kremowego typu philadelphia
170 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + 1 łyżeczka cukru)
3 duże jajka
3 duże żółtka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera utrzeć kremowy serek, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru. Nie ucierać/miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 180ºC przez 45 minut - do 1 godziny. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Składniki na czekoladową polewę (ganache):
90 g gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.
Na wierzchu schłodzonego sernika porobić esy - floresy z czekoladowego ganache.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Autorka przepisu - Nigella Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-czekoladowy