Wykonanie

Bardzo intensywnie
czekoladowy sernik. Przez moment zastanawiałam się, czy my aż tak bardzo lubimy gorzką czekoladę? ;-) Teraz wiem - tak, ale od czasu do czasu... Choć to deser nie tylko dla czokoholików ;-).Poniżej możecie obejrzeć jak piecze go sama autorka przepisu.Składniki na spód:200 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego1 łyżka
kakaoCiastka,
masło i
kakao wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
serka kremowego typu philadelphia170 g
gorzkiej czekolady3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka proszku budyniowego
waniliowego (lub 1 łyżka
skrobi ziemniaczanej + 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii + 1 łyżeczka
cukru)3 duże
jajka3 duże
żółtka2/3 szklanki kwaśnej
śmietany 18%1/2 łyżeczki
kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali, odstawić do lekkiego przestudzenia.W misie miksera utrzeć kremowy
serek,
cukier, proszek budyniowy,
jajka,
żółtka, kwaśną
śmietanę i
kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną
czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru. Nie ucierać/miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 180ºC przez 45 minut - do 1 godziny. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Składniki na
czekoladową polewę (ganache):90 g
gorzkiej czekoladypół szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego.Na wierzchu schłodzonego sernika porobić esy - floresy z
czekoladowego ganache.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .


Autorka przepisu - Nigella Lawson.