ßßß
Kremowy Sernik CzekoladowySkładniki na spód:1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (zastąpiłam 200 g digestive)50 g miękkiego masła1 łyżka kakao500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia)170 g gorzkiej czekolady3/4 szklanki drobnego cukru1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobii ziemniaczanej + 1 łyżeczka esencji waniliowej + 1 łyżeczka cukru)3 duże jajka3 duże żółtka2/3 szklanki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonego w 1 łyżce gorącej wodySkładniki na sos:90 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki śmietany kremówkiCiastka rozkruszyć (np. blenderem), dobrze połączyć z masłem (można je wcześniej rozpuścić) oraz z kakao.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową (ja folię położyłam na dnie po czym zamknęłam formę i tą folią, która wystawała obłożyłam szczelnie boki). Masę ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię spodu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przy pomocy miksera połączyć ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru.
Wyjąć formę z masą ciasteczkową z lodówki. Wylać na nią masę serową.Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić formę z sernikiem w większej brytfance, do której nalać gorącą wodę do połowy jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut - do 1 godziny. Można przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Sernik dobrze ostudzić, a najlepiej przed podaniem włożyć na całą noc do lodówki.
Na wierzchu porobić esy - floresy z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kremówką.SMACZNEGO!